23948sdkhjf

Hylderne er støvsuget for flamingo-isolering: Producenter kan ikke følge med

EPS-isoleringsplader, der er en central del i mange huses terrændæk, er som støvsuget fra trælasters hylder.

- Det er blevet en mangelvare, og byggecentrene er udfordrede på at skaffe det, siger Palle Thomsen, adm. direktør i brancheforeningen Danske Byggecentre.

Bygma, Stark, Bauhus, Jem og Fix og Bygmax må på deres hjemmesider melde om enten lavvande på lagrene, komplet udsolgt eller om særdeles lange ventetider. Én byggevarehandel oplister eksempelvis onsdag ventetid på syv uger.

Det skyldes kort sagt, at EPS-producenterne har svært ved at følge med og er "hårdt ramt", forklarer brancheforeningen Plastindustrien.

- Både i forhold til at kunne få de råvarer, de har behov for, men også fordi, der er kommet en enormt stor variation i priserne, siger adm. direktør i Plastindustrien Thomas Drustrup.

Skyhøj efterspørgsel

Hos EPS-producenten Jackon Danmark bekræfter adm. direktør Torben Kent Nielsen, at man er udfordret. Det handler dog mindre om mangel på råvarer og mere om massiv efterspørgsel.

Jackon kan således stadig levere den "normale" mængde, men det slår ikke til.

- Vi har sagt, at vi tager ikke nye kunder ind. Det vil sige, at vi nu kun servicerer vores eksisterende kunder, siger han.

Efterspørgslen skyldes dels bygge- og renoveringsboom på tværs af Europa, vurderer direktøren, dels at kunder reagerer på nyheder om, at der er mangel på råvarerne til EPS-produktion.

Kort fortalt har flere af verdens største producenter af kemikaliet styren, som efter bearbejdning indgår i EPS-produktionen, lukket fabrikker og deklarereret force majeures.

Lukninger skyldes dels coronapandemien, dels en februar-snestom og ugelange strømafbrydelser i Texas, hvor flere af verdens største styren-producenter holder til, har mediet Wall Street Journal beskrevet.

Råvaremangel rammer ifølge Torben Kent Nielsen ikke Jackons produktion, da moderkoncernen med hovedsæde i Norge har egen råvarefabrik i Tyskland og et samarbejde med en styren-producent, som stadig kan levere.

Men meldingerne har givet kunder smag for at købe op og lægge til side, siger han.

- Når kunder hører, at der kommer mangel, så bliver der købt mere. Og når mange kunder ønsker at købe 20 pct. mere til eget lager, så går det galt.

Flere måneder til status quo

Torben Kent Nielsen venter først, at hylder i trælaster er fyldt op med EPS efter sommeren.

- Der er et stort opsparet behov mange steder, så selvom produktionen stiger, tager det tid at indhente, siger han.

Licitationen har også forsøgt at få en kommentar fra Sundolitt, Danmarks største producent af EPS, men det er ikke lykkedes inden deadline.

Sundolitt skrev ellers i en mail i midt-marts til trælaster og samarbejdspartnere, at Sundolitt dengang ikke længere kunne tage nye ordrer ind.

Det blev tilskrevet den globale råvaremangel, lød det i mailen, som Licitationen har set.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.172