23948sdkhjf

Milepæl: Nu er halvdelen af kommunerne hoppet på EPS-bølgen

Frederikssund Kommune fik før påske lov at spille rollen som milepæl, da de som kommune nummer 49 gik i gang med indsamling af EPS – på de kommunale genbrugspladser.

Dermed er halvdelen af landets kommuner nu i gang med indsamling af materialet til genanvendelse. De 49 kommuner dækker cirka 54 procent af danskerne, oplyser EPS brancheforeningen i deres seneste opgørelse- 

Indsamling af EPS i Skandinavien

Det er ikke kun i Danmark, at der sker indsamling af EPS.

Det sker også i Norge, hvor de har en genanvendelsesgrad på over 70% i følge Grønt Punkt Norge (genanvendelsesorgansisation, red.).

I Sverige har man bl.a. kunne aflevere EPS (som omtales frigolit) i Varberg – og fra 2023 vil alle svenske husstande kunne aflevere EPS sammen med deres blandede plast. Herefter bliver det sorteret til genanvendelse.

Udover Frederikssund er kommunerne Greve, Faxe, Favrskov, Billund og Faxe også gået med siden brancheforeningens seneste opgørelse i november 2021.

Samarbejde med Vestforbrændingen

At Frederikssund Kommune er gået i gang med at indsamle EPS er særlig interessant, for det sker i samarbejde med Vestforbrændingen, som driver genbrugspladser i yderligere 17 kommuner.

Vestforbrændingen har bekræftet, at de forventer indsamling af EPS i alle deres berørte kommuner.

Det betyder, at der nu er 29 kommuner, som konkret har bekræftet overfor EPS-branchen, at de er på vej med indsamling af EPS via genbrugspladser.

Når de kommuner er med, er der altså 78 ud af 98 kommuner, der indsamler EPS til genanvendelse, svarende til knap 80 procent.

Som noget nyt ser brancheforeningen, at en række kommuner er begyndt at indsamle EPS til genanvendelse sammen med storskrald/genbrugsbilen. Det drejer sig bl.a. om Næstved, Fredericia, Vejle og Kolding.

Om opgørelsen

  • EPS-branchen har gennemgået alle kommuner og affaldsselskabers hjemmesider for at se om de indsamler EPS til genanvendelse.
  • To gange om året gennemgås alle kommuner, som ikke indsamler for at se om de er gået i gang.
  • Derudover opdateres kortet, når EPS-branchen bliver orienteret om indsamling af EPS i forskellige kommuner.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093