23948sdkhjf

Tre erhvervsgiganter vil have én ordning for genanvendelse af emballage

Tre af de tunge drenge i dansk erhvervsliv: Dansk Industri, Dansk Erhverv samt Landbrug & Fødevarer ønsker sig en ordning for den emballage, der havner hos borgerne.

Derfor har parterne erklæret sig parat til at oprette en såkaldt kollektivordning, hvor virksomhederne kan løfte ansvaret for at genanvende de store mængder pap, plastik, glas og metal, der bruges til emballage i fællesskab.

Løfter producentansvaret
Kollektivordningen vil løfte det juridiske og praktiske ansvar for håndteringen af emballageaffaldet for alle de omfattede virksomheder, der ikke ønsker at løfte ansvaret selv.

Det er vigtigt at understrege, at det ikke er en lukket klub, lyder det fra organisationerne.

Det nye initiativ skal være åbent og samarbejdende med alle virksomheder, der er underlagt regler om producentansvar og desuden være i tæt dialog med affaldsverdenens aktører.

Det oplyser Dansk Erhverv i en pressemeddelelse.

Krav fra 2025
Fra 2025 pålægger EU-lovgivning virksomhederne ansvaret for, at de emballager, som de sætter på markedet, bliver genanvendt, og at der er incitament til at designe genanvendelige emballager. I 2030 skal minimum 65 pct. af emballagen genanvendes.

Folketinget er i gang med at behandle et lovforslag om rammen for den danske implementering af EU's regler om et producentansvar for emballager. Erklæringen fra de tre organisationer sender et klart og tydeligt signal til Folketinget om, at erhvervslivet er klar til at påtage sig ansvaret.

Én ordning for emballage
Organisationerne mener, at omstillingen til cirkulær økonomi er så vigtig, at det er afgørende, at erhvervslivet står sammen for at sikre, at vi opnår det store potentiale, der ligger i cirkulær økonomi og genanvendelse.

Derfor er parterne enige om, at der skal etableres én ordning for den emballage, der ender hos borgeren. Det er en god løsning for miljøet, borgerne og de virksomheder, der skal leve op til kravene.

Borgerne skal møde et enkelt og miljøeffekt system. Indsamlingssystemet skal være tilpasset nationale standarder, og borgerne skal kunne stole på, at deres emballager bliver genanvendt på en effektiv måde.

Erklæringen er første skridt mod etableringen af den ordning, der juridisk og praktisk kan løfte producentansvaret for de producenter, der ønsker at gøre det i fællesskab med andre virksomheder.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109