23948sdkhjf

Forskere og fiskere tester nedbrydelige net i Hirtshals

Hirtshals Havn deltager over de næste seks år i et forskningsprojekt med at teste bionedbrydelige fiskenet. Fiskenet, der i dag primært er produceret i nylon og PE, ender til tider som "spøgelsesnet" i havene, og er dermed også en kilde til mikroplast. Biologisk nedbrydelige materialer kan imidlertid være en del af løsningen på mindre forurenende fiskenet. Det skriver havnen i en pressemeddelelse.

I det seksårige forskningsprojekt 'Biogarn' testes fiskenettene hos fiskerne og på havbunden.

Projektet er finansieret af Den Europæiske Hav- og Fiskerifond og Fiskeristyrelsen. 

Forskere fra DTU Aqua har været med på fisketur med flere lokale fiskere for at teste bionedbrydelige garn lavet af PBSAT-polymer, som er en termoplastisk biologisk nedbrydelig plasttype, til henholdsvis torske- og rødspættefiskeri.

- Det bionedbrydelige fiskenet produceres i Asien og er derfor primært tilpasset det asiatiske klima, som adskiller sig en hel del fra europæiske og særligt skandinaviske forhold. Det er derfor vigtigt at teste, hvilke bionedbrydelige materialer der egner sig til disse farvande. Fiskerne i Hirtshals har heldigvis været meget interesserede i at gøre os klogere på, hvad de har behov for, forklarer Esther Savina, forsker hos DTU Aqua i Hirtshals.

- For os som fiskere er det helt afgørende, at nettene skal kunne holde til det lidt hårdføre arbejde, som fiskeri er. De net, vi har testet indtil nu, er ikke lige så holdbare som traditionelle net af nylon, men vi er glade for at kunne bidrage med vores viden og erfaring i forhold til, hvad bionedbrydeligt fiskenet skal kunne. Vi kan kun løse problemet med nettene, hvis det praktisk og økonomisk giver mening i hverdagen, forklarer Niels Kristian Nielsen, formand for Hirtshals Fiskeriforening.

Fiskenet, der bliver ødelagt eller tabt på havet, risikerer at blive ved med fiske og forårsager dermed såkaldt spøgelsesfiskeri. Det er årsagen til, at projektet Dsolve, der er norsk finansieret og ledet af UiT Norges arktiske universitet, blandt andet tester nedbrydningstiden ved fiskenet, der er placeret på bunden af havnen i Hirtshals.

- Der er stor forskel på både temperaturer og bakterier i europæiske farvande, så det er vigtigt at blive klogere på, hvordan bionedbrydelige net opfører sig forskellige steder og hvor hurtigt nettene bliver nedbrudt. Vi tester også i Tyskland, Kroatien og Norge og altså også i Danmark og nærmere bestemt Hirtshals. Indtil videre nedbrydes nettene ikke så hurtigt som forventet, men vi får værdifulde indsigter i, hvad der kendetegner et godt fiskenet, som på sigt kan bidrage til udviklingen af mindre miljøskadelige og højt funktionelle net, forklarer Rikke Petri Frandsen, lektor hos DTU Aqua i Hirtshals.

For Hirtshals Havn giver det god mening at involvere sig i arbejdet med at reducere plastaffald i form af fiskenet i havene:

- Havaffald fra fiskeri er en enorm udfordring, som naturligvis ikke løses over natten. Men kan vi på en eller anden måde bidrage til, at man bliver klogere på, hvad der skal til for at reducere plastikforureningen af vores have – for eksempel ved at teste forskellige typer fiskenet på bunden af havnen eller hos fiskerne – gør vi selvfølgelig hellere end gerne det, siger Per Holm Nørgaard, CEO ved Hirtshals Havn.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095