23948sdkhjf

X-Ophan har flyttet sig fra detail til industri

Virksomheden har fundet et nyt marked i industrien

I mange år leverede X-Ophan plastposer til butikker og detailhandel efter individuelle ønsker. Men det marked begyndte at ebbe ud for fem år siden. Finanskrisen og internethandlen og de store butikskæder satte en bremse for det.

- Detailhandlen er blevet organiseret i større kæder, og vi kan ikke producere store mængder så billigt her i Danmark, siger Lisbeth Kristensen, administrativ chef hos X-Ophan.

- Vi havde tidligere måske 50 procent af vores omsætning fra detailhandlende, som hver fik produceret deres egne poser, siger Lisbeth Kristensen.

- For tre-fire år siden bestemte vi os for at satse på at levere til industrien. I dag går mere end 80 procent af vores omsætning til industrikunder. Halvdelen er direkte til industrivirksomheder, som vi selv har opsøgt. Halvdelen er gennem forskellige emballage-grossister.

- Vi er lykkedes godt med vores strategiskifte. Vi har lavet et stort opsøgende salg hos industrikunder. Vi gør også det, når vi får en ny ordre, at vi leder efter ”tvillinger”, altså nogle virksomheder, som er i den samme branche. Vi kunne godt bruge lidt mere omsætning, men vi er på rette vej, siger hun.

X-Ophan er en af de meget få plastposefabrikker, der er tilbage i Danmark. Virksomheden har 10 medarbejdere og ligger i Hassel-
agers industrikvarter syd for Aarhus.

Lynlås og nitter
Strategiskiftet har betydet, at X-Ophan har fokuseret mere på nogle specielle kompetencer, som der kan være brug for i industrien. Det kan for eksempel være poser med lynlås-lukning, poser med nitter.
Poserne med nitter bruges til at lægge brugsanvisninger ind i, som skal hænges op i krævende miljøer, så de altid er til rådighed. Det er et godt eksempel på de specielle nichemarkeder, som X-Ophan har fundet.

Direktør Flemming Pannerup lavede en omfattende søgning på, hvilke nitte-maskiner, der fandtes rundt i verden.
- Vi skulle bruge en maskine, der kunne bruges sammen med en svejsemaskine. Den skulle kunne levere nitterne hurtig nok, så den kunne følge med i maskinens takt. Vi endte med at finde sådan en maskine i Canada, fortæller Flemming Pannerup.
I øjeblikket er X-Ophan ved at finde andre virksomheder, som har brug for plastposer med nitter i.

Et andet eksempel er nogle specialposer til O-ringe, som er hvide indvendigt for at man bedre kan skelne dem, når de ligger i posen.
- Vores berettigelse ligger i, at vi er hurtige, og at vi kan producere mindre oplag af plastposer, siger Lisbeth Kristensen.

X-Ophan sælger hovedsageligt til danske og norske kunder. Firmaet har været på det norske marked i flere årtier. Der er ikke planer om at udvide eksporten til andre lande.
- Plast er en billig vare, og det er generelt for dyrt at transportere plastposer ret langt væk, siger direktør Flemming Pannerup.

Indsamling af plastaffald
Miljømæssigt lægger X-Ophan vægt på at indsamle alt plastaffald, så det kan genbruges. Der sendes mange tons til genbrug.
Virksomheden bruger udelukkende polyethylen, også når der er tale om sammensatte produkter. Når der ikke er blandet forskellige plastarter sikrer det, at plasten lettere kan genbruges.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094