23948sdkhjf

Store muligheder i 3D-printede støbeforme

Seminar hos Nexttexh i Kolding sætter spot på sprøjtestøbning i 3D-printede støbeforme. Seminaret afholdes i samarbejde med Dansk Am-Hub.

Samspillet mellem 3D-print og traditionel plaststøbning giver helt nye muligheder.

Det er budskabet fra det private selvejende videncenter Nexttech i Kolding, som den 12. juni inviterer industrien til seminar om muligheden for at printe støbeforme, der kan bruges som indsats direkte i de traditionelle plaststøbemaskiner.

Idéen er, at man ved hjælp af de printede forme får mulighed for lynhurtigt at støbe færdige emner i nøjagtigt samme materialer, som man normalt støber sine emner i.

- Det her handler om, hvordan man kan integrere de to teknologier. Når du printer støbeformen og bruger den som indsats i den almindelige sprøjtestøbemaskine, så giver det nogle frihedsgrader i forhold til emnernes geometrier. Samtidig har du mulighed for at støbe emnerne i de materialer, som man eksempelvis allerede har fået godkendt hos sin kunde, siger Karsten Friis Hansen, som er direktør for Nexttech.

Hastighed er afgørende
Men den vigtigste gevinst er hastigheden, for med de 3D-printede forme kan man gå fra tegning til færdigstøbt emne på to dage.

- Vi har fået en ny maskine fra Addifab, som er automatiseret, og som selv kan skifte bygge planer, og så kan du rent faktisk printe 100 forme på en dag. Så har du mulighed for at støbe de 100 emner dagen efter, siger Karsten Friis Hansen.

Det er naturligvis en hastighed, der er umulig at nå med en traditionel fremstillet støbeform, men omvendt er metoden med de printede støbeforme ikke egnet til massefremstilling.

- Vi kan se, at du kan få brugbare emner meget hurtigt, og hastigheden kan være rigtig vigtig for mange virksomheder. Man er hurtigt fremme med et emne i det korrekte materiale, siger Karsten Friis Hansen, der vurderer, at brugerne i plastindustrien selv skal være med til at udvikle brugen af den integrerede teknik.

- Industrien ved ikke rigtig meget om denne her teknik endnu, og metode er ikke specielt udbredt. På Nexttech er vi de første, der har denne her maskine fra Addifab, og jeg er overbevist om, at det her har en plads i Danmark, fordi teknikken passer godt til medicinalindustrien, høreapparatindustrien og småkomponentproduktion, siger Karsten Friis Hansen.

Karsten Friis Hansen vurderer, at det i høj grad er de plastproducerende virksomheder, der selv skal være med til at udvikle brugen af den nye teknologi.

Nexttech har i dag 20 medlemsvirksomheder og fire maskiner, hvor både medlemmer og ikke medlemmer kan købe printede emner eller forme.

Planen for det knap et år gamle center er, at maskinparken samt medlemskontingenter skal blive indtægtskilde.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109