23948sdkhjf

Biologisk nedbrydeligt plast skal gøres konkurrencedygtigt

Ny metode skal sikre, at bioplast kan konkurrere i både pris og kvalitet med almindelig plastik.

Biopolymere udgør for tiden mindre end 1 procent af alle fremstillede polymerer. Og omkostninger og egenskaberne er de to helt store forhindringer i at kunne udkonkurrere det nuværende plast på markedet.  

I et internationalt forskningsprojekt skal den italienske forsker Domenico Sagnelli, ansat på Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet, sammen med forskere fra University of Nottingham kombinere enzymatisk oprensning med brugen af supercritical fluids - gasarter, som bliver flydende under et bestemt tryk og temperatur.  

- Supercritical fluids er en ny grøn teknologi til at behandle polymerer og danne partikler. Enzymer er naturlige maskiner, der kan speede kemiske reaktioner op uden at bruge ret meget energi. Kombinationen af de to teknologier vil gøre os i stand til at udvikle nye kommercielle materialer med minimal impact på miljøet. Til forskel fra det bruger traditionelle teknologer på det her felt meget ekstreme tilstande for at opnå samme mål, hvilket har en negativ impact på miljøet. Forskerne vil ved hjælp af metoden oprense to klasser af kulhydrater - oligo- og polysakkarider som er en type af naturlige polymerer - ud fra biomassen. Gennem den enzymatiske proces vil kulhydraterne kunne omdannes til high-performance materialer på niveau med den plastik, vi kender, siger Domenico Sagnelli.

Fokus på effektiv produktion
Teknikken vil også kunne sænke energiomkostninger for produktion og vil dermed kunne gøre bioplast konkurrencedygtigt.
 

Projektet udvikles sammen med flere danske virksomheder inden for håndtering af biomasse.  

- Vores mål er at udvikle og implementere 100 procent naturlig førsteklasses bioplastik og biomaterialer ved hjælp af industriel biomasse og på den måde helt slippe for fossilt baseret plastik, siger Domenico Sagnelli.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.203