23948sdkhjf

Mikroplastik gemmer sig andre steder end i Østersøen

Et studie viser overraskende, at der ikke er kommet mere mikroplast i Østersøen trods langt større udledning.

På trods af at mere og mere plastik ender i havet, er det ikke til at finde i Østersøen ifølge et nyt studie.

Det betyder dog ikke, at det ikke er der, skriver Videnskab.dk. Studiet viser, at mængden af mikroplast i Østersøen har været konstant i 25 år.

- Vi havde regnet med, at der ville være sket en stigning. Produktionen af plast i Europa i samme periode er tredoblet.

- Men der er ingen stigning af mikroplast, hverken i vand eller i fisk fra Østersøen, siger Torkel Gissel Nielsen, professor ved DTU Aqua, Danmarks Tekniske Universitet, til Videnskab.dk.

Ingen stigning
Undersøgelsen, der sket i samarbejde med Københavns Universitet og tyske Geomar, har analyseret plankton og fiskeprøver fra 1987 til nu.

Tesen var, at studiet ville vise, at fisk og plankton ville have en større koncentration af plastik i sig, da mængden af plastik, der bliver udledt er steget voldsomt. Men det var altså ikke tilfældet.

- Undersøgelsen er flot og grundigt arbejde, der bekræfter, at belastningen af mikroplast ikke er særlig høj i selve vandsøjlen.

- Det passer godt med andre undersøgelser af havbunden, som viser, at der en meget højere koncentration af plastpartikler, som er aflejret i havbunden.

- Her kan mikroplast blive tilgængeligt for bunddyr som orm og krebs, der også er fiskenes føde, siger seniorforsker i havmiljø ved Aarhus Universitet Jakob Strand til Videnskab.dk.

Spørgsmålet er nu, hvor plastikken så bliver af, når den ikke ender i fiskene.

- Det er muligt, at fiskene fungerer som en slags elevator, og ved hjælp af deres fordøjelsessystem transporterer de plasten ned på havbunden, hvor vi vil kunne lokalisere den ved at hente prøver op. Det er muligt, at den bliver nedbrudt af bakterier.

- Det er også muligt, at mikroplasten bliver ført væk fra Østersøen af havstrømme og findes koncentreret andre steder, hvor den måske skader dyrelivet, siger DTU's Torkel Gissel Nielsen.

Kilde: Ritzau

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094