23948sdkhjf

Vilde tal: Derfor skal skruelåg sidde fast på flasken

Senest 3. juli skal alle plastlåg sidde fast på flasker og kartoner

Du har sikkert allerede oplevet dette: Du åbner en halvanden liters sodavand, men låget bliver siddende på flasken. Måske skal du dreje det, så det ikke sidder i vejen, når du hælder. Og måske har du bandet og svovlet, når du bagefter skulle sætte låget på igen og bøvlede med at skrue det på.

Men der er en mening med galskaben. Det er nemlig en imponerende stor mængde plastik, der vil blive genanvendt, hvis lågene komme retur sammen med plastflasken og ikke ender som affald.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Dansk Retursystem tirsdag.

Danskerne er gode til at aflevere pantflasker, og faktisk er vi også gode til at sende låget med retur. Det sker ni ud af ti gange.

Men tallet skal op på ti ud af ti gange.

Det skal et nyt EU-direktiv sikre. Det træder i kraft 3. juli i år, og fra den dato skal alle plastflasker og kartoner have det særlige låg, der bliver siddende. Som du vil have bemærket, er en del producenter allerede begyndt at sætte disse låg på - andre producenter med kartonemballage har til gengæld helt droppet plastlåget.

Ifølge Dansk Retursystem vil den nye regel betyde, at yderligere 70 millioner plastlåg bliver genanvendt hvert år. Det svarer til cirka 140 ton plast.

Det forudsætter selvfølgelig, at vi ikke hiver låget af og smider det ad Pommern til - heller ikke i frustration.

Derfor har Dansk Retursystem lanceret kampagnen "Gør noget uden at gøre noget" for at få os til at gøre - ja, ingenting:

- Vi er på vej med en ny kampagne, der gør danskerne opmærksomme på, hvor nemt det er at genanvende ved blot i denne situation at gøre, som man plejer. Vi håndterer allerede lågene på flaskerne i dag og har også testet, at de nye låg, der sidder fast, ikke giver forbrugerne udfordringer med flaskeautomaterne, siger administrerende direktør Lars Krejberg Petersen.

Miljøminister Magnus Heunicke er begejstret over udsigten til, at færre løse låg ender som affald:

- Når skruelågene fremover hænger fast på emballagen, sikrer vi, at de ikke ender i vores natur. Samtidig betyder den nye ordning, at vi kan genanvende flere plastiklåg, og at vi dermed får mindre behov for at producere ny plastik. Målet er en positiv spiral for både naturen og for klimaet, siger Magnus Heunicke i pressemeddelelsen.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063