23948sdkhjf

Går i rette med professor: "Kildesortering hos danskerne spiller væsentlig rolle"

Plastindustriens miljøpolitiske chef, Christina Busk, går nu i rette med professor Henrik Wenzel, der forleden vakte opsigt, da han udtalte, at regeringens sorteringsplan har slået fejl.

Men hele formålet med, at det nye affaldssystem skal øge de udsorterede affaldsmængder og sikre, at langt mere affald kan genanvendes i stedet for at blive brændt, er ind til videre godt på vej, siger Christina Busk:

- I Plastindustrien mener vi, at den nye sorteringsmetode er et nødvendigt og vigtigt skridt. Hele udgangspunktet for en cirkulær økonomi for plast beror på, at vi har udsorterede plastmængder, som kan genanvendes til nye plastprodukter. Hvis håndteringen ydermere sker på dansk grund, vil det være langt nemmere for de danske virksomheder, der genanvender plasten at skabe cirkulære samarbejder og derved producere genanvendt plast i en mængde og kvalitet som eksempelvis emballageproducenterne efterspørger. I den sammenhæng er kvaliteten af den genanvendte plast helt essentiel, da der i lovgivningen er høje kvalitetskrav til mange plastprodukter, f.eks. emballager til fødevarer og kosmetik, siger hun i en udtalelse.

For at kunne imødekomme de høje kvalitetskrav, er det afgørende, at vores affaldshåndteringssystem er designet med henblik på disse krav, og at der samarbejdes blandt alle aktører om at opnå både mængde og kvalitet, siger Christina Busk.

- Her spiller kildesortering – det vil sige sortering af affaldet ude hos borgeren – en væsentlig rolle. Det samme gør måden, vi designer nye plastprodukter på, samt de teknologier, der bruges til at oprense og sortere affaldet. Der er med andre ord ingen nemme løsninger, hvis vi for alvor ønsker at lave et cirkulært system for plast.

Hun pointerer også, at plastaffald de kommende år vil blive væsentligt nemmere at håndtere, blandt andet på baggrund af det nye producentansvar, der træder i kraft i 2025, og fordi design af plastemballage til stadighed bliver bedre og mere håndterbart set i et genanvendelsesperspektiv.

- Vi er med andre ord nødt til at få sorteret den gode kvalitetsplast fra og genanvendt, så vores virksomheder kan få de ressourcer, de har behov for, til nye emballager. Høj kvalitet kan eksempelvis være genanvendt plast, som kan komme i kontakt med fødevarer. Ifølge den nyeste EU-lovgivning (2022/1616) kan plasten imidlertid ikke godkendes til fødevarekontaktmateriale igen, hvis den har været blandet sammen med restaffaldet, som professor Henrik Wentzel foreslår. Dette er en afgørende pointe, som ikke kan overhøres, siger Christina Busk.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.133