23948sdkhjf

Genanvendt emballage er guld værd - men der efterlyses input til nye standarder

"Fremtidens standarder for genanvendelse af plastemballage bliver sat nu – og danske virksomheder kan være med til at udforme dem og dermed få indflydelse på de kommende markedskrav."

Sådan lyder det fra Dansk Standard. Og der er gode muligheder for, at danske virksomheders innovative løsninger kan påvirke standardiseringen, så de bliver en del af EU’s fremtidige krav til shampooflasker, kødbakker, yoghurtbægre og anden indpakning.

Den 7. december afholder Dansk Standard webinar om, hvordan standarder for genanvendelse af plast kan hjælpe danske plastproducenter – og plastbrugere – med omstilling til mere cirkulær økonomi omkring plast.

Standarder kan blandt andet være med til at sikre fælles definitioner, specifikationer og karakterisering af forskellige plasttyper samt krav til plast både som input- og outputmateriale og dermed gøre omstillingen til cirkulær økonomi lettere og investeringerne i den mere sikre.

- Mange danske producenter vil gerne kunne stille krav til genanvendt plast – og de efterspørger derfor fælles standarder på området. Og de danske virksomheder kan faktisk med fordel selv deltage i arbejdet med de europæiske standarder og dermed både få tidlig indsigt i de kommende krav og mulighed for at få indflydelse på standarderne, som vil være med til at forme fremtidens marked, siger chefkonsulent i Dansk Standard, Berit Holbech Asmussen.

En af de virksomheder, der efterspørger fælles standarder, er Aage Vestergaard Larsen A/S (AVL), som oprenser såvel industrielt plastaffald som husstandssorteret plast - og efterfølgende smelter det om til pellets, så det kan bruges som en ny plastråvare af den danske plastproducerende industri.

I dag er AVL også nødt til at købe affalds-plastfraktioner fra andre lande, fordi det danske plast ikke er sorteret godt nok.

- Standarder ville kunne hjælpe med karakteriseringen af genanvendt plast – og dermed en bedre sortering af de forskellige fraktioner af plast, ligesom standarder omkring sporbarhed vil blive en nødvendighed lige straks, eftersom genanvendt plast bruges til mere og mere værdifulde produkter, siger Franz Cuculiza, forretningsdirektør i Aage Vestergaard Larsen A/S.

Eksempler på nye standarder

 • Proces og kriterier til evaluering af genanvendeligheden af ​​plastemballage
 • Definitioner og principper for design-til-genanvendelse af plastemballage
 • Design-for-recycling retningslinjer for f.eks: nogle plastemballageprodukter; gulvprodukter: EPS-isolering; PVC-film, PVC-rør; PVC vinduesprofiler; plast i biler; genvinding af strimlet plast; PP i vaskemaskiner; PS i køleskabe og specifikke landbrugs-plastprodukter
 • Kvalificering af sorteret plastaffald: HPDE, LDPE, PP, PET, PVC, PS, EPS
 • Kvalitetskrav til anvendelse af plastgenbrug i produkter:
  rHDPE, rLDPE, rPP, rPET, rPVC, rPS, rEPS, rABS
 • Revidering af eksisterende standarder:
 • Karakterisering af plastaffald.
 • Karakterisering af PE, PP, PVC og PET i genbrugsprodukter
 • Termoplastiske dækfilm til brug i landbrug og gartneri
 • Barrierefilm til landbrug og havebrug

Behov for fælles definitioner

"Der er brug for standarder, der kan understøtte ambitionerne og de politiske initiativer. Hvis man skal nå målet om, at 50 procent af al plastemballage i EU skal genanvendes, er man nødt til allerede i starten af værdikæden at tænke på, at materialerne skal kunne samles, så de kan skilles, sorteres og udnyttes bedst muligt efter endt anvendelse. Og det kan standarder hjælpe med," skriver Dansk Standard i en pressemeddelelse.

Berit Holbech Asmussen, siger:

- Vi er allerede nu i fuld gang med standarderne, der kan hjælpe os med at nå i mål. De kommende standarder skal blandt andet hjælpe med karakteriseringen af genanvendt plast - og dermed en bedre sortering af de forskellige fraktioner af plast. På samme måde er der brug for standarder for designfasen, så man sikrer, at emballagen og de forskellige plasttyper nemt kan skilles ad, siger Berit Holbech Asmussen.

Fakta

 • EU's emballagedirektiv indebærer et krav om, at 50 procent af al plastemballage skal genanvendes. Et krav, der skal indføres i alle medlemslande senest 1. januar 2025.
 • I forlængelse heraf er et bredt flertal i Folketinget blevet enige om en aftale om udvidet producentansvar for emballage og engangsplastprodukter.
 • Producentansvaret betyder, at jo mere emballageaffald, en virksomhed bringer på markedet, jo mere skal virksomheden betale.
 • Omvendt vil en reduktion i emballageforbruget og mere genanvendelig emballage betyde, at virksomheden skal betale mindre.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Flere opkøb skal bane vej til vækst hos Coloplast
Vil indføre totalforbud mod eksport af plastaffald ud af EU
Grønne organisationer: EU Kommissionen bukker under for industripres på emballageområdet
EU-forslag risikerer trods gode hensigter at gå ud over miljøet
Først var det til nytte i byggeriet - nu bliver stilladsplast til indkøbsposer
Byggeri sat på pause
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Food Supply DK
Jern & Maskinindustrien

Send til en kollega

0.094