23948sdkhjf

Ordrekrise i vindindustriens forsyningskæde

Midt i en historisk europæisk satsning på vindenergi er der en ordrekrise i dansk vindindustri

Det tydeligste tegn på ordrekrisen i den danske vindindustri er fyringen af 800 medarbejdere hos Siemens Gamesa. Nu rammes også underleverandørerne.

Den paradoksale situation i vindbranchen udløser bekymringer hos aktieanalytikere med indsigt i energivirksomheder.

- Med den enorme europæiske satsning på at erstatte russisk gas med vind burde ordrebøgerne være fyldt op hos vindmølleproducenterne og dermed også hos deres underleverandører. Men det er ordrebøgerne paradoksalt nok ikke – og derfor ser vi nu eksempelvis en så stor fyringsrunde på 800 mand som hos Siemens Gamesa. Bekymrende, siger Jacob Pedersen, aktieanalysechef hos Sydbank, der følger vindindustrien tæt.

Hos Tekniq Arbejdsgiverne efterlyses hurtigere ordrer til vindindustrien.

- Det er afgørende for denne store danske industri og tusinder af job, at vi bibeholder kompetencer og produktionskapacitet netop nu. Ellers bliver det umuligt at komme hurtigt i gang igen i produktionen, når de politiske aftaler skal effektueres og tusinder af møller skal opsættes, siger underdirektør Simon O. Rasmussen fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.

De færre ordrer i bøgerne hos Siemens Gamesa og Vestas end for bare for et år side skyldes ikke mindst, at mange projekter er kalkulerede og besluttede, før mølle-producenterne har måttet hæve priserne med helt op til 20 procent. Det er sket i et forsøg på at dække stigende omkostninger til råvarer, logistik og energi – og derved skabe et sundt overskud i stedet for underskud.

- Prisstigningerne har betydet, at mange vindprojekter er blevet udskudt, sat på pause eller helt opgivet, fordi forudsætningerne er nogle helt andre. Den opbremsning er jo et gigantisk paradoks midt i en politisk prioritering af vindenergien, siger Jacob Pedersen.

Frem imod 2030 peger Tekniq Arbejdsgiverne på, at der skal være forståelse for priser i industrien, der også giver sunde virksomheder i den sidste ende.

- Energiselskaberne og virksomhederne bag vindprojekterne bør erkende, at en ansvarlig og grøn produktion af kvalitetsmøller koster. Den kan godt være 15 procent dyrere, men de billigere alternativer er klimaskadelige og de vil svække den danske styrkeposition og føre til større tab, siger underdirektør Simon O. Rasmussen.

Ordrekrise i vindindustriens forsyningskæde

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094