23948sdkhjf

Regeringen Klimaprogram 2022 er ude - SMVdanmark er ikke imponeret

Regeringen har netop i dag offentliggjort sit nye Klimaprogram 2022: En årlig udgivelse, som skal anskueliggøre vejen til 70 procent-målet.

"Den grønne omstilling er i gang. Flere elbiler kører på vejene, mere grøn fjernvarme løber i danskernes rør, og nye skovarealer spreder sig. Regeringen har sammen med brede flertal i Folketinget indgået over 75 grønne aftaler over de seneste 3 år, der samlet set kan reducere udledningerne med over 14 mio. ton CO2e i 2030. Det bringer os næsten trefjerdedele af vejen til at nå 70 pct. målet. De sidste tons kan hentes ved indfrielse af det bindende reduktionsmål for land- og skovbrugssektoren. Regeringen mener derfor, at 70 pct. målet er anskueliggjort," lyder det i et oplæg fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i dag.

- Da vi satte 70 pct. målet, vidste vi ikke, hvordan det skulle indfries, og nogen tvivlede på, om det kunne lade sig gøre. Men nu over 7 år før 2030 er vi næsten trefjerdedele af vejen til at nå målet. Og de grønne resultater spirer frem med flere el-biler på vejene, færre plastikposer, mere grøn strøm og fjernvarme. Og det er sket i en tid med corona-pandemien og nu en global energikrise som baggrundstæppe. Vi har i en svær tid valgt en grøn vej, siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen.

Klimaprogram 2022 er en plan for implementeringen og håndteringen af risici, der uundgåeligt er til stede ved ambitiøse aftaler om teknologier, der ikke har været anvendt i samme skala tidligere.

"Det er fugle på taget"

Men SMVDanmark giver ikke meget for planen. I en reaktion på Klimaprogram 2022 siger Mia Amalie Holstein, vicedirektør i SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder, at hun ikke er imponeret.

- Der er ikke meget nyt. Det er en statusrapport, der flirter med tanken om også at være et valgoplæg, der skal stille regeringen i gunstigt lys. Men reelt er det bare planer og masser af fugle på taget, siger hun og tilføjer:

- Vi har over årene set en bevægelse fra, at programmet indeholder planer, der er lagt, til planer, der er aftalt. Men i min verden, er det stadig bare planer.

Mia Amalie Holstein mener, at klimaprogrammets svaghed er, at planerne er formuleret meget løst.

- Som også Klimarådet peger på, er mange af disse planer ikke tilstrækkeligt konkrete. Og der er en betydelig risiko for, at vi ikke når reduktionsmålene. Det gælder fx indenfor industrien, hvor meget af det, der skal ske, skal sikres gennem tilskudsordninger. Det gælder fx fangst og lagring af CO2. Pengene er afsat, men fordi det er en ny teknologi, ved vi reelt ikke, om effekten er tilstrækkelig, siger hun.

Virksomhederne kan ikke være sikre på rammerne

Hun mener desuden, at klimaprogrammet mangler sikkerhed for erhvervslivet, fordi regeringen jævnligt vil tage aftalerne op til revurdering.

- Dette skaber stor usikkerhed for erhvervslivet, fordi regeringen vælger at håndtere usikkerheden i aftalerne ved at genbesøge dem igen og igen. Virksomhederne kan dermed ikke være sikre på, at rammerne i 2030 ikke ændrer sig. De er helt afhængige af at kunne planlægge 5-8 år frem. En bedre strategi havde været, at man bevidst havde sat barren højt og lavet en stram regulering, for derefter at lette foden fra speederen. Så ville omkostningen ved omstillingen alt i alt blive lavere, siger Mia Amalie Holstein.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078