23948sdkhjf

- Jeg har solgt for at sikre virksomhedens fremtid

Egentlig var det slet ikke meningen, at der skulle ske forandringer hos 3D-printvirksomheden Davinci. Forretningen gik strygende. Der var tryk på, på Hedegårdsvej 9 i Billund. Ejerleder Ole Lykke Jensen var ved roret som altid. En kort coronanedtur var hurtigt blevet vendt, og 2021 viste et forrygende regnskab med en bruttofortjeneste på 13 millioner kroner og et resultat på mere end fem millioner kroner.


Alligevel rumsterede tankerne hos Ole Lykke Jensen. Idéer, der stak lodret imod de tanker, Ole  normalt gjorde sig om fremtiden: Han tænkte nemlig på, om et salg af virksomheden ville være det rette for fremtiden.

- Jeg har altid set det lidt som et nederlag at sælge. Som om man kaster håndklædet i ringen. Og det har jeg absolut ingen grund til at gøre, når forretningen går så godt. Alligevel pressede tankerne sig på. Konsekvenserne af corona var store i første halvår af 2020, og selvom vi fik skuden vendt - og 2021 blev et  flot år - så vi også ind i en fremtid med en måske forestående krig i Ukraine. Og ikke mindst havde jeg et bagland, der synes, det var på tide at sælge. Men... det er jo ikke en beslutning, man tager over natten, vel?, siger Ole Lykke Jensen eftertænksomt og forklarer, hvordan han gennem tyve år har kørt Davinci op til den forretning, der for få måneder siden blev solgt til SP Group.

Det vender vi tilbage til.

DaVinci Development bliver til Davinci 3D

Davinci hed oprindeligt DaVinci Development og blev født ud af tankerne hos maskiningeniøren Ole, der med en kompagnon sprang ud i livet som selvstændige i 2020.
Et tungt ingeniørhus havde set dagens lys.
Her drev man fremstilling af plast-, stål- og kompositemner, primært til vindmølleindustrien og en avanceret tegnestue dedikeret industrien. Og så viste interessen sig for additiv fremstilling.

Men i 2015 begyndte pilen at pege nedad. Dengang beskæftigede DaVinci Development 60 mand, heraf en stor del højtlønnede ingeniører. Man var begyndt at få svært ved at få prisen for varen, og da en storkunde ud af det blå annullerede en kæmpe ordre - en ordre, der beskæftigede 20 medarbejdere - måtte virksomheden dreje nøglen om. Det var ikke en del af planen.
- Hvad gør man så? Det var jo en katastrofe uden lige, og det var fuldstændig ude af vores hænder. Min kompagnon var ikke interesseret i at starte op igen - men jeg ville gerne. Jeg måtte dog også erkende, at jeg ikke alene kunne drifte alle afdelinger op på samme niveau som før, og min interesse lå primært i den additive fremstilling, siger Ole Lykke Jensen.

Store tanker om salg

Og således begyndte eventyret for Davinci, der i dag beskæftiger otte medarbejdere.
Davincis speciale er avanceret additiv fremstilling, og virksomheden betjener cirka 250 kunder i Danmark og udlandet med 3D-printede emner.
Det går fantastisk, og virksomheden bragede derud af i fire år, indtil tankerne begyndte at rumstere hos Ole Lykke Jensen: Hvad skal fremtiden byde på?

- Når man driver virksomhed, kan man godt lide at have styr på det hele. I begyndelsen af coronaen-pandemien følte man lidt, at man mistede grebet om forretningen. Vi er enormt sårbare i sådanne situationer, og det var ude af vores hænder. Det påvirkede os negativt. Omsætningen faldt med over 50 procent, men vi fik relativt hurtigt gang i den igen, og i september 2020 var virksomheden rettet op. Jeg har aldrig gået med salgstanker før. Men de begyndte på det tidspunkt, siger Ole Lykke Jensen.

Usikkerheden havde sat sit præg, og indehaveren gik i tænkeboks. Ole Lykke Jensen havde håbet, at hans datter, der også er ingeniør, ville overtage Davinci på sigt, men da datteren meldte ud, at hun ikke ønskede at føre virksomheden videre, satte 56-årige Ole Lykke Jensen sig ned og stillede sig selv spørgsmålet: Hvorfor vil du egentlig ikke sælge?

Far, du arbejder for meget

- Min datter har set gennem årene, hvor meget jeg arbejder. Derfor vil hun ikke føre virksomheden videre. Og jeg kan jo ikke tage virksomheden med i graven. Mine medarbejdere og min familie står med dårlige kort på hånden, hvis der sker mig noget. Vil virksomheden overleve, hvis jeg ikke er her mere? Derfor kom jeg frem til - kort før jul - at jeg gerne ville sælge. Og at SP Group var den ideelle køber, fortæller Ole Lykke Jensen.

Hvorfor SP Group?
- Fordi 3D-print og sprøjtestøbning er meget beslægtet, og fordi SP ikke har en 3D-virksomhed i porteføljen, siger Ole Lykke Jensen. 
En dag ringede han på SP Groups hovednummer og bad om at tale med adm. direktør Frank Gad. En snak blev til et kaffemøde, og 3. februar 2022 blev kontrakten skrevet under. Prisen for virksomhed og bygninger var 31 millioner kroner.

Det gik hurtigt. Kunne du nå at få tankerne med?
- Ja, for jeg var klar til det. Efter en årrække, hvor alle celler i kroppen havde skreget ”nej!” til et salg, fandt jeg en ro i at tage beslutningen. Familien var også rigtig klar til, at jeg tog det spring, smiler Ole Lykke Jensen. 

Ambitioner om printede værktøjer

Efter 22 år som ejerleder har Ole Lykke Jensen fået muligheden for at slappe af, når han har fri, men ligesom de syv øvrige medarbejdere fortsætter i virksomheden, er Ole Lykke Jensen fortsat adm. direktør i Davinci og har store ambitioner for virksomheden.
Han forestiller sig endnu et ben i virksomheden, nemlig fremstilling af 3D-printede værktøjer i metal. 
- Det handler ikke kun om, at vi skal spare penge ved at producere værktøjerne selv. Det handler også om lavere cyklustider. Der er masser af fordele for koncernen i at tage det spring. Vi har ikke printeren til produktionen endnu, men det er oplagt at investere i, siger Ole Lykke Jensen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125