23948sdkhjf

Råvarepriser bekymrer Primo:- Vi er midt i en handelskrig

Tårnhøje stigninger i råvarepriserne er et hedt emne i plastbranchen. Over de seneste måneder har branchen set stigninger på 20, 30 og 40 procent, ja, helt op til 100 procent på de hurtige spotmarkeder. 
Det fylder hos de plastproducerende virksomheder. Blandt andre hos Primo, hvor adm. direktør Claus Tønnesen ikke lægger fingrene imellem i kritikken af leverandørerne.
- Vi oplever en grådighed, som vi har svært ved at forstå. På få uger steg priserne eksplosivt, og vores leverancer bliver forsinkede. Leverandørerne gør brug af begrebet ”force majeure” som vi andre skifter undertøj, og det er her kæden hopper af, siger Claus Tønnesen.
Han vil gerne acceptere force majeure i visse tilfælde.
- BASF har haft en brand. Ok ... Der er voldsomme storme i Sydamerika og vedligeholdelse på produktionsanlæg giver begrænset kapacitet. Det er også acceptabelt. Men vi oplever rent ud sagt et marked, hvor leverandørerne jagter de højere priser, der er at hente hos kunder i USA og Asien. Problemet er så, at leverandørernes kontrakter med europæiske kunder bliver syltet, og da man ikke kan skaffe råvarer nok til alle markeder, vinder de markeder, der betaler de højeste priser, og man gør brug af force majeure i kontrakterne med os, tordner Claus Tønnesen.

Fragtrater er steget markant 

Chefanalytiker i Danske Bank, Allan von Mehren, nikker genkendende til generelle prisstigninger i industrien. Han siger:
- COVID-krisen har ført til en markant stigning i forbruget af varer i USA og Europa, fordi vi har sparet en masse penge på service - at vi ikke kan rejse og komme ud og spise, blandt andet. Det har givet store stigninger i alle råvarer, der indgår i det vareforbrug såsom metaller, og selvom jeg ikke følger plastmarkedet tæt, kan jeg forestille mig, at det samme gør sig gældende her. Fragtraterne er også steget markant, fordi containerkapaciteten ikke har kunnet følge med efterspørgslen. Endelig er olieprisen steget, også på grund af øget efterspørgsel, hvilket også øger produktionsomkostningen af plast, siger Allan von Mehren.

- Jeg køber den ikke

Claus Tønnesen, Primo, tager dog ikke prisen på olie som indtægt for råvareprisstigningerne.
- Jeg køber den ikke. Prisstigningerne på nafta og olie står ikke mål med de råvarestigninger, vi ser lige nu. Vi er midt i en handelskrig. Jeg er enig i, at containerprisernes himmelflugt - de er steget til det dobbelte - har en stor del af årsagen, for fragt udgør en stor del af totalprisen på råvarer. Men jeg mener, at branchen forsøger at udnytte situationen til at sætte nogle uhensigtsmæssige høje priser, siger Claus Tønnesen.

Primo bruger rundt regnet 37.000 tons plast om året. De store mængder råvarer giver derfor store udsving i budgetterne, når man oplever prisstigninger på 25-30 procent på få uger. Claus Tønnesen har oplevet prisstigninger på helt op mod 100 procent i de hurtige spothandler.
- Man udnytter, at vi mangler råvarer, og man udnytter specielt de små virksomheder. Vi skal ikke klage så meget, som de små virksomheder bør klage. Primo er en større spiller på ekstruderingsmarkedet, og vi har vores på det tørre med gode kontrakter og gode samarbejder med de fleste af vores leverandører. Men de små - vores konkurrenter - er prisgivet. I princippet kunne vi juble, for vores nærmeste konkurrenter bliver kørt ud på et sidespor. Men vi jubler ikke. Vi ønsker ikke at konkurrere på disse - for vores konkurrenter - voldsomt uretfærdige parametre. Og jeg kan kun sige: Plastbranchen husker som elefanter. Og hos Primo husker vi også på vegne af vores kolleger i branchen.

Det ændrer ikke min holdning

Er der nogle af jeres leverandører, I vil overveje kommende samarbejde med?
- Helt bestemt, siger Claus Tønnesen.

Priserne på plast i ubearbejdet form nåede et tiårigt lavpunkt i august 2020, og de prisstigninger vi ser nu, er stigninger ud fra historisk lave priser. Har I egentlig noget at klage over?

- Jeg kan godt nikke genkendende til at priserne som udgangspunkt var lave, men det ændrer ikke på min holdning, for det er ikke råvarepriserne som sådan vi anfægter, det er årsagerne til stigningerne. Vi frygter, at vi slet ikke har set toppen. Jeg tror, vi skal helt ind i efteråret, før priserne topper, og vi kan også godt frygte et leveringsstop. Og det er jo det absolut værste, der kan ske.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.547