23948sdkhjf

Dansk filter-opfindelse skal få bugt med mikroplast fra bildæk

Der er mikroplast i vandet ved Herningmotorvejen, og det skal der styr på. Derfor har Vejdirektoratet og Aalborg Universitet sat et nyt projekt i værk, som skal fjerne mikroplasten med en ny metode, som parterne gør sig store tanker omkring.

Det er specifikt de affaldsstoffer, der udskilles fra bildæk, som er problemet: 60 procent af al mikroplast udledt til naturen kommer fra bilernes dæk.

Forsøget er det første af sin art i hele verden.

- Vi har en stor udfordring med at opsamle den mikroplast, som kommer fra trafikken, og her ser bassinerne ud til at virke rigtig godt. De blev oprindelig etableret for at rense vandet for tungmetaller og andre miljøfremmede stoffer, men de foreløbige resultater tyder på, at de også fanger mikroplasten, siger projektleder Niels Krogh Kristensen fra Vejdirektoratet.

Mikroplast fra bildæk skylles ud i naturen via vejenes overfladevand, men ved hjælp af bassinerne langs motorvejen bliver overfladevandet opfanget og renset, inden det løber videre.

- Vi har etableret et effektivt og lavteknologisk anlæg til at rense vejvandet, og vores foreløbige tests viser faktisk, at vandet ved udløbet til den lille Korskær Bæk er så rent som det omkringliggende grundvand, siger professor Jes Vollertsen fra Institut for Byggeri, By og Miljø fra Aalborg Universitet, der står bag den videnskabelige del af projektet.

Regnvandsbassinerne renser vandet fra motorvejen og har monteret særlige filtre, som fjerner stort set al den mikroplast, der ender i regnvandet fra motorvejen.

Filteret består af flere lag af jord og sand.

- På Herningmotorvejen er der en gennemsnitlig trafik på 30.000 biler i døgnet, og det efterlader for hver kilometer ca. to tons mikroplast fra bilernes dæk hvert år. En del af mikroplasten blæser væk, men for den del, der bliver i regnvandet fra vejen, fanger vi 70-80 procent i de to regnvandsbassiner og de sidste 20-30 procent i et filter, siger Jes Vollertsen.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.078