23948sdkhjf

Fiberline får ny kapital til at erobre nye kontinenter

Fiberline Composites, som fremstiller stærke glasfiber- og kulfiberemner, vil nu for alvor ud i verden med sin produktion. En millioninvestering fra den hollandske storbank ABN Amro hjælper virksomheden på vej.

Fiberline vil bygge nye fabrikker i Indien og Mexico. Det sker for at følge den internationale vindmølleindustri ud i verden. Nærmere betegnet den industri, der producerer vindmøllevinger.

Fiberline har de sidste fem år tredoblet produktionen af kulfiberemner til vindmølleindustrien. Virksomheden har 300 medarbejdere i Middelfart samt 60 medarbejdere på en fabrik i Kina.

- Kulfiberkomposit har de sidste 4-5 år været den store vækstdriver for os, og vi ser udsigt til en kraftig vækst fremover, siger adm. direktør Ole Arendfeldt Jensen.

Udviklingen accelererer nu, fordi vindmøllevingerne er blevet lange, op til godt 100 meter lange, og der er endnu mere brug for de kulfiberforstærkninger, som Fiberline producerer.

Fabrik i Indien haster

Fiberline vil først bygge en fabrik i Indien.

- Det begynder at haste med at komme derud. Der er et stort marked i Indien, og der skal laves rigtigt mange vindmøller og vinger i Indien i de kommende årtier. Vi skal accelerere, så vi ikke mister markedsandele. Vi går efter at servicere de store vestlige vindselskaber, siger Ole Arendfeldt Jensen.

- Vi har haft et ønske om at komme ud i verden i et stykke tid. Vi kan se, at der er generel udsigt til vækst, og det har vi også fået efterretning om fra vores kunders markedsudsigter. Vi har bare ledt efter kræfter til at eksekvere det. Det har vi fundet hos ABN Amro. Vi får noget kapital til at accelerere væksten og globalisere vores virksomhed. Hvis vi bare holder fast i vores markedsandel, så vil vi få en høj vækst, siger Ole Arendfeldt Jensen.

- Alt andet lige kan vi levere et produkt billigere og mere effektivt, hvis vi har en fabrik i Indien. Vi vil sælge flere produkter i Indien, hvis vi har en lokal produktion, siger han.

ABN Amro investerer

Den hollandske storbank ABN Amro har købt 34 procent af aktiekapitalen i Fiberline. Eller mere præcist har ABN Amro købt 34 procent af Fiberline Composites, som fremover er det selskab, som skal producere til vindmølleindustrien.

Den hidtidige hovedaktionær, Thorning-familien, beholder aktiemajoriteten i det selskab, og beholder den fulde aktiekapital i et nyt selskab, Fiberline Building Profiles, som retter sig mod byggeriet.

Næste skridt bliver at finde egnede lokationer til de ny fabrikker.

- Nu skal vi først have identificeret mulige steder at bygge en fabrik i Indien og Mexico. Der bliver ikke nødvendigvis voldsomt mange ansatte. Vi forventer stadig, at Middelfart er vores hovedfabrik. Det er her vi har en masse kompetencer og udviklingsressourcer, og det er her fra vi udvikler produkter. Vi har ingen planer om at flytte ud af Danmark.

Produkter lige så gode

Ole Arendfeldt Jensen er overbevist, om, at Fiberline Composite vil kunne producere samme kvalitetsprodukter i Indien som i Danmark.

- Hvis man ser på fabrikken i Kina, så har vi supporteret den i nogle år fra Danmark og lært kineserne om pultrudering. I dag er det en selvkørende virksomhed, og de laver lige så gode produkter som her i Middelfart. Det samme vil ske i Indien, siger han.

Fiberline blev grundlagt i 1979 af parret Dorthe og Henrik Thorning. Henrik Thorning var direktør for firmaet i tre årtier. Dorthe og Henrik Thornings søn Peter Thorning overtog direktørposten i 2011. Han var direktør indtil 2017, hvor han blev afløst af Ole Arendfeldt Jensen. Peter Thorning fortsatte som formand for bestyrelsen.

Afstivning i form af kulfiberkomposit bliver stadigt vigtigere for vindmølle-vinger, efterhånden som vingerne bliver længere, i dag er de op til omkring 100 meter lange. Det er dér, hvor der er et stort globalt marked for danske Fiberline.

- Vindmøllevinger bliver længere og mere avancerede. Der er behov for at gøre vingerne stivere. Kulfiber er det materiale, som giver den største stivhed i forhold til vægten. Det er derfor producenterne lægger kulfiberlameller ind i deres vinger, siger adm. direktør Ole Arendfeldt Jensen, Fiberline Composite.

På flere kontinenter

Produktionen af vindmøller og vinger bliver i stigende grad lagt ud på flere kontinenter, også i takt med, at vindmøller bliver stillet op i flere lande.

- Vinger er i dag op til 100 meter lange konstruktioner. De skal helst produceres på samme kontinent, som de skal opstilles, siger Ole Arendfeldt Jensen.

Fiberline producerer kulfiber- og glasfiberkomponenter ved pultrudering. Det vil sige en metode, hvor en stort antal fibre ledes gennem et værktøj, hvor de imprægneres med et matrixmateriale. Derefter opvarmes og afhærdes det færdige produkt. Trækkraften leveres af aftrækkere, der er placeret efter værktøjet.

Armeringen i profilet kan varieres på mange måder afhængig af, hvad profilet skal bruges til.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094