23948sdkhjf

Plastindustrien: Nyt ’plastbidrag’ til EU giver ikke soleklare grønne gevinster

EU-landenes stats- og regeringschefer er blevet enige om, at en del af Danmarks fremtidige EU-kontingent skal baseres på mængden af ikke-genanvendt plastemballage. 

Læs også: Her er de nominerede til Plastprisen 2020

Medlemslandene skal – som noget nyt - fremover skal betale 0,80 euro pr. kilo ikke-genanvendt plastemballage.

Danmark bliver derfor - baseret på 2016-data fra Eurostat – pålagt at skulle betale et årligt beløb i omegnen af 107 millioner euro.

Brancheorganisationen Plastindustrien er bekymret for de grønne konsekvenser af forslaget, hvis Danmark vælger at betale regningen ved at pålægge plastemballage en direkte ekstra afgift.

Det siger Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien.

Læs også: Nuancer søges: Plastindustrien søsætter ny, realistisk kampagne om plast

- Hvis den nye EU-aftale resulterer i, at plastemballage fremover bliver pålagt en ekstra afgift oveni gebyret til det kommende producentansvar, så vil det få mange aktører til at fravælge plasten til fordel for alternative materialer, som kan have en langt større negativ indvirkning på CO2-udledning og ressourceforbrug.

Hun uddyber:

- Plastemballagen har mange klimamæssige fordele, da den let at transportere, forlænger fødevarens holdbarhed og forebygger madspild. Det er desværre blevet populært at skyde på plastemballagen i den politiske debat, hvor nuancerne ofte forsvinder, hvilket nogle gange fører til uhensigtsmæssige politiske beslutninger.

Hold fokus på producentansvar

Plastindustrien bakker naturligvis fuldt op om, at der skal genanvendes meget mere plastemballage, men foreningens miljøpolitisk chef Christina Busk mener, at ’plastbidraget’ ikke er særligt gennemtænkt:

Læs også: Plastindustrien: Plastemballage-forslag fra EU giver ikke klare grønne gevinster

- Vi er helt enige om, at vi skal genanvende mere plastemballage i Danmark, og vores virksomheder knokler for at fremstille emballage, der kan genanvendes. Der er dog også brug for flere betydelige private og offentlige investeringer i infrastruktur til affaldshåndtering. Med det nye ’plastbidrag’ risikerer vi, at der bliver flyttet midler væk fra de nødvendige investeringer til at dække et hul i EU’s økonomi, siger hun.

Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien, siger afslutningsvis:

- Det forekommer utidigt ikke at holde fokus på det kommende producentansvar på al emballage, som virkelig kan gøre en grøn forskel. I stedet bruger EU-medlemslande energi på at opfinde en helt ny økonomisk anordning, som ikke nødvendigvis sætter mere gang i genanvendelsen, men bare skaber dobbeltregulering uden grønt incitament og skader danske plastvirksomheder.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094