23948sdkhjf

Vippede konkurrenterne af pinden: 'Jaaaaaa, vi vandt'

Dansk plastsamarbejde modtog torsdag "bæredygtigheds-Oscar" for Projekt Plastfrit Hav i Roskilde Fjord

Der var forståeligt nok stolthed over hele linjen, da et spetakulært, dansk plast-samarbejde i går aftes modtog prisen 'Energy Globe Award'. 

Det østrigske handelskammer i København havde inviteret vinderne - Projekt Plastfrit Hav - til event med Red Bull, lederhosen og østrigsk gin - og ikke mindst til overrækkelsen af den prestigefulde pris, der i miljøkredse er kendt som 'bæredygtigheds-Oscar'en.' 

Henrik Beha Pedersen, stifter og direktør for Plastic Change, modtog prisen på vegne af samarbejdet, hvor også brancheorganisationen Plastindustrien og Det Økologiske Råd har spillet en stor rolle i et projekt, der har haft Roskilde Fjord som omdrejningspunkt.

- Vi skal også takke alle vores samarbejdspartnere, som har lagt et stort engagement, sagde Henrik Beha Pedersen og nævnte bl.a. Veluxfonden, EnviDan, Roskilde Universitet, Aarhus Universitet og Alfa Laval.

– Plastfri Roskilde Fjord har givet os nogle værdifulde erfaringer med at inddrage lokale borgere og netværk i arbejdet med at undgå plast i havmiljøet. De erfaringer kan vi tage med os i vores videre indsats for at engagere befolkningen i kampen mod plastforurening. Vi har brug for den folkelige opbakning, hvis vi skal påvirke politikerne til en effektiv indsats, siger han.

Prisen er stiftet af den østrigske energiingeniør Wolfgang Neumann. Plastfri Roskilde Fjord er udvalgt som det bedste blandt 13 indstillede danske projekter.

Plastfri Roskilde Fjord har udviklet en lokal model for, hvordan plastforurening kan undersøges og takles i et naturligt økosystem, og hvordan lokalsamfundet kan involveres i arbejdet. Man har bl.a. undersøgt, hvor meget mikroplast, der findes i de lokale muslinger.

Kilder og årsager til forurening samt forekomst i miljøet er blevet kortlagt, der er blevet undersøgt spildevand, testet ny renseteknologi, og borgere er blevet involveret for at sikre lokalt engagement omkring indsatsen mod plast i havet.

Læs mere i Magasinet Plast, der udkommer 14. september.

Udover partnerskabets deltagere har Aarhus Universitet, Roskilde Universitet, Alfa Laval, EnviDan, Bjergmarken Renseanlæg (FORS A/S), Nationalmuseet, Nationalpark Skjoldungernes Land samt en række lokale aktører, foreninger og borgere ved fjorden medvirket i projektet.  Den nationale hæder betyder, at projektet nu sammen med projekter fra 181 andre lande indgår i konkurrencen om den internationale Energy Globe Award, der afgøres senere på året. 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078