23948sdkhjf

'Fiskeriretur' søsættes: Ny kurs for kampen mod plastforurening i havet

Hel branche går sammen: Kollektivordningen 'Fiskeriretur' er en realitet som konsekvens af nyt producentansvar for fiskeriredskaber af plast

I kølvandet på blandt andet det udvidede producentansvar for plastemballage er en række nye kollektive affaldsindsamlingsordninger blomstret op de senere år. 

Nu er en ny branche gået sammen om et nyligt søsat producentansvar: I takt med at producentansvaret for fiskeredskaber med plast er trådt i kraft ved årsskiftet, har branchen samlet sig om håndteringen af producentansvaret under non-profit kollektiv ordningen Fiskeriretur. 

Den nye kollektive ordning er en del af Retur, som blandt andet også driver kollektivordningen Emballageretur og Elretur. Dermed bliver Fiskeriretur den femte ordning i Retur-familien.

Producentansvaret for fiskeredskaber med plast er en konsekvens af EU’s engangsplastdirektiv, hvis formål blandt andet er at reducere mængden af plast i naturen samt fremme mere miljøvenlige alternativer.

Plastforum besøgte sidste år én af de største virksomheder herhjemme, Cosmos Trawl, der sammen med Egersund Group Danmark er primus motor bag Fiskeriretur. Her fik vi en snak med administrerende direktør Michael Lassen om producentansvaret for fiskeredskaber med plast.

Stærkt fællesskab

Den nye returordning skiller sig ud fra andre returordninger, da det er en samlet branche, der står bag ordningen. Dermed undgår man "freeriders", som man ellers ser det i de øvrige kollektivordninger.

Det nye producentansvar fungerer på samme måde, som man kender det fra eksempelvis emballage. Er man som virksomhed med til at sætte et produkt på markedet – for eksempel som producent, importør eller grossist – har man også det praktiske, økonomiske og juridiske ansvar for at få håndteret produkterne, når de bliver til affald. Det kaldes også "forureneren betaler"-princippet. 

Målet er i videst muligt omfang at genbruge eller genanvende fiskeriredskaberne.

- Vi har haft en god dialog med branchen om, hvordan vi kan skabe et stærkt fællesskab, der samlet kan løfte producentansvaret. At Fiskeriretur nu repræsenterer hele branchen, giver markante stordriftsfordele og fortæller samtidig med al tydelighed, at man ser det som en selvfølge, at man hver især påtager sig sin del af ansvaret. Vi ser frem til at hjælpe medlemmerne med at sikre, at færre mængder fiskeriudstyr ender i havet, når det er udtjent, siger Morten Harboe-Jepsen, administrerende direktør i Retur og Fiskeriretur.

At vi alle sammen kan finde fælles fodslag og bakke op om den løsning, som vi har fundet frem til i samarbejde med Retur, bliver både en gevinst for havmiljøet. Michael Lassen, adm. direktør i Cosmos Trawl

De to største producenter melder sig klar

De to største medlemmer af Fiskeriretur ud fra volumen er som sagt Cosmos Trawl med afdelinger i Hanstholm, Hirtshals, Skagen og Thyborøn og Egersund Group Danmark med afdelinger i Hanstholm, Hvide Sande, Skagen og Thyborøn.

Michael Lassen, administrerende direktør i Cosmos Trawl, siger, at det er i alles interesse, at man finder en langsigtet og effektiv måde at håndtere producentansvaret på. 

- At vi alle sammen kan finde fælles fodslag og bakke op om den løsning, som vi har fundet frem til i samarbejde med Retur, bliver både en gevinst for havmiljøet og for den fremadrettede indsats for at genanvende så meget som muligt af materialerne i de udtjente fiskeredskaber, siger Michael Lassen.

Det betyder, at vi som branche er i sikker havn og kan tage hånd om vores forpligtelser med det samme. Jesper Hjermitslev, direktør i Egersund Group Danmark.

Jesper Hjermitslev, direktør i Egersund Trawl DK, følger trop:

- Med etableringen af Fiskeriretur har vi nu et professionelt set-up, der baseret på mange års erfaring med producentansvar. Det betyder, at vi som branche er i sikker havn og kan tage hånd om vores forpligtelser med det samme, siger Jesper Hjermitslev.

Det forventes, at producentansvaret for fiskeredskaber med plast kommer til at koste fiskeribranchen et millionbeløb årligt. Der forventes at blive indsamlet 300-600 tons på årsbasis.

Det vil især være i de store fiskeindustrihavne i Hanstholm, Hirtshals, Hvidesande, Skagen og Thyborøn, at affaldet bliver indsamlet. Men der vil også blive foretaget affaldsindsamling i mange andre havne landet over.

Om Fiskeriretur

  • Fiskeriretur er en non-profit kollektiv ordning for håndtering af producentansvar for fiskeriredskaber indeholdende plast, og medlemmerne repræsenterer den samlede branche i Danmark. 
  • Fiskeriretur er en del af Retur, en familie af de foreløbigt fem kollektive ordninger Elretur, Emballageretur, Batteriretur, Fiskeriretur og Tekstilretur, som håndterer producentansvaret for henholdsvis elektronik, emballage, batterier, fiskeriredskaber og i fremtiden også tekstiler.
  •  Som medlem af en eller flere kollektive ordninger under Retur får man bl.a. hjælp til at håndtere sine producentansvar ét og samme sted samt adgang til den samlede viden, ekspertise og det internationale netværk organisationen rummer.
  • Sammen udgør Retur en one-stop shop for producentansvaret, og i fællesskab arbejder vi for at øge genbrug og genanvendelse. Det gør vi for at sikre, at så mange dyrebare ressourcer som muligt bliver løftet op fra affaldsstrømmen og kommer tilbage til kredsløbet – Retur til fremtiden.

Kilde: Fiskeriretur

Udover den omfattende praktiske opgave med indsamling og efterfølgende håndtering af affaldet fra fiskeriredskaberne, er der også en række administrative forpligtelser, herunder indberetning til myndighederne. Her skal hver enkelt virksomhed senest 1. april 2025 indberette mængden af fiskeriredskaber sat på markedet i 2024.

- Ligesom det er tilfældet i de andre kollektive ordninger i Retur-familien, stiller vi i Fiskeriretur vores erfaring og viden om producentansvar til rådighed for medlemsvirksomhederne. Det samme gælder naturligvis vores internationale netværk, siger Morten Harboe-Jepsen, der glæder sig til at hjælpe fiskeribranchen med at opfylde producentansvarets krav.

Producentansvar for fiskeriredskaber med plast

Det nye producentansvar for fiskeredskaber med plast trådte i kraft den 1. januar 2025. 

Producentansvaret for fiskeredskaber med plast indføres som en del af EU’s engangsplastdirektiv, der blandt andet har til formål at reducere plastforurening i havmiljøet, fremme ansvarlig produktion og affaldshåndtering samt skabe økonomisk incitament til genbrug og genanvendelse. 

Alle former for fiskeriredskaber inklusive relateret udstyr indeholdende plast er omfattet af producentansvaret.

Virksomheder, der bringer fiskeriredskaber med plast på markedet, bliver omfattet af producentansvaret, og de får det praktiske, juridiske og økonomiske ansvar for at håndtere det trecifrede antal tons affald om året. Det drejer sig om producenter, importører, distributører og forhandlere samt virksomheder, der sælger direkte til professionelle eller private.

Kilde: Fiskeriretur

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079