Finanslov: Millioner af kroner til kampen mod plastforurening og forsøg med øget genbrug
Miljøorganisationen Plastic Change får to millioner kroner til at fortsætte arbejdet for vedvarende løsninger mod forurening - både lokalt og globalt. Det står klart, efter regeringen, SF og Radikale Venstre fredag præsenterede finansloven for 2025.
Finansloven er indgået af regeringen samt SF og Radikale Venstre.
Marianne Bigum, ordfører for cirkulær økonomi i SF, udtaler i en pressemeddelelse, udsendt af Plastic Change.
- Det har været en prioritet for SF, at Plastic Change får muligheden for at fortsætte deres fremragende arbejde. Plastikforureningen er et globalt problem, men i høj grad også et dansk problem for naturen, miljø og klimaet. Vi er på ingen måde i mål med at stoppe plastikforureningen og få skabt et bæredygtigt og cirkulært forbrug af plastik. Og her har vi simpelthen brug for Plastic Changes arbejde og input, når vi skal finde de rigtige politiske løsninger.
Louise Lerche-Gredal, administrerende direktør i Plastic Change, siger i samme pressemeddelelse:
- Plastic Change har spillet en central rolle i, at danske børn forstår konsekvenserne af plastikforurening, at få mikroplastik og sundhedsskadelig kemi ud af danskernes produkter, og at vi i Danmark er i front med at teste vaskbare emballager til takeaway. En bevilling på finansloven, som særligt SF har gjort mulig, er en anerkendelse af vores bidrag som saglig og uafhængig aktør i Danmark og betyder, at vi fortsat kan gøre en grøn forskel.
Flere grønne initiativer
Udover bevillingen til Plastic Change har partierne bag finansloven fundet penge til en række tiltag, der skal sikre et grønnere forbrug i fremtiden. Det gælder:
Der gives 5 millioner kroner hvert år fra 2025 til 2027 til at undersøge mulighederne i genbrugelig takeaway-emballage, der vaskes og bruges igen. Pengene er udmøntet i et partnerskab mellem Miljø- og Ligestillingsministeriet og en række interessenter og skal kigge på, hvordan et genbrugssystem kan se ud, på design og forbrugeradfærd. Blandt andet med inspiration fra Aarhus Kommunes Reuseable-projekt.
Derudover gives hvert år - frem til 2028 - 10 millioner kroner til at mindske miljø- og klimabelastningen fra forbruget af tøj og tekstiler, som også i mange tilfælde består af plast. Der skal konkret udarbejdes en national handlingsplan, som blandt andet skal øge genanvendelsen af tekstilaffald og oplyse danskerne om, hvordan de nedbringer deres forbrug af tekstil.
Ti slut afsættes 15 millioner årligt fra 2025 til 2027 til et servicefradrag, som skal gøre det mere attraktivt at reparere sine hårde hvidevarer.