23948sdkhjf

Grøn er det nye sort: Kødbakker fra kødgigant skifter farve

Ligesom Hilton Foods skifter Danish Crown nu fra sort til grøn: - Det er et stærkt valg, siger Plastindustrien

Danish Crowns 55 millioner sorte kødbakker skifter farve. Ligesom Hilton Foods meldte ud i januar, går den gigantiske fødevareproducent nu i samme retning. Årsagen skyldes at de sorte kødbakker ikke kan genkendes på plastsorteringsanlæggene, hvilket går ud over genanvendelsesgraden.

En anden årsag er formentlig det kommende producentansvar, der betyder, at påfylderne skal betale ved kasse ét i takt med genanvendelsesgraden af emballagen.

I en pressemeddelelse siger Tim Ørting Jørgensen, der er medlem af koncerndirektionen i Danish Crown, at man længe har forsøgt at løse udfordringen med de sorte plastbakker.

- Som moderne fødevareproducent kan vi ikke leve med, at vores emballage i så stor stil ikke bliver genanvendt. Allerede i 2019 skiftede vi til miljøvenligt PET-plast, som burde kunne genanvendes, men vi kan konstatere, at især teknologien i sorteringsanlæggene spænder ben, og derfor siger vi nu farvel til de sorte bakker, siger Tim Ørting Jørgensen, der har hovedansvar for koncernens kommercielle del.

Den grønne farve på de nye bakker er nøje udvalgt, men ikke fordi den skal signalere, at de nye bakker er mere miljøvenlige. Den grønne farve er nemlig vejen til at kunne udnytte langt mere genanvendt plast fra f.eks. husaffald, og ikke bare fra flasker som hidtil. 

Det fortæller Faerch, der skal producere de nye bakker for Danish Crown.

Plastproducenten garanterer, at de som minimum vil indeholde 90 procent genanvendt plast.

- Ved at Danish Crown har valgt den grønne farve, kan vi sikre, at bakkerne indeholder mere genanvendt plast, end hvis bakkerne f.eks. var i klar plast, hvor kun plast, der allerede er helt gennemsigtigt, kan udnyttes. Løsningen Danish Crown har valgt er meget cirkulær, da den både sikrer et højt niveau af genbrugsplast samt at brugte bakker kan sorteres og genanvendes til nye bakker, siger Elisabet Sandnes, chef for bæredygtighed i Faerch.

Skiftet er helt i tråd med brancheforeningen Plastindustriens designguide for genbrug og genanvendelse, siger miljøpolitisk chef Christina Busk.

- Det er et stærkt valg, at Danish Crown vælger at udskifte deres sorte kødbakker til bakker, der er nemmere at sortere til genanvendelse og samtidig indeholder store mængder genanvendt plast. Det er netop den retning, hele industrien skal bevæge sig imod, så vi kan passe bedre på klodens ressourcer og mindske CO2-udledningen, siger Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien.

Størstedelen af de sorte kødbakker vil være udfaset i starten af april 2024. Dog vil enkelte produkter fortsat være at finde i sort emballage indtil slutningen af juni, hvorefter også disse vil overgå til den nye, grønne indpakning.

Sorte kødbakker og plastsortering

De sorte kødbakker udgør en særlig udfordring i affaldssortering, da de ofte ikke kan genkendes af de optiske sorteringsanlæg, der anvendes til at sortere plastaffald. Det skyldes, at sort plast ikke reflekterer lys på en måde, der gør det muligt for sensorerne at identificere materialet korrekt. Derfor ender sorte kødbakker ofte med at blive brændt i stedet for at blive genanvendt. De 55 millioner sorte kødbakker består af i alt mere end 1.000 tons plast.

Den grønne farve på de nye bakker er nøje udvalgt, men ikke fordi den skal signalere, at de nye bakker er mere miljøvenlige. Den grønne farve er nemlig vejen til at kunne udnytte langt mere genanvendt plast fra f.eks. husaffald, og ikke bare fra flasker som hidtil. Det fortæller Faerch, der er førende i verden inden for genanvendelse af plast i fødevareindustrien, og Faerch, som skal producere de nye bakker for Danish Crown, garanterer, at de som minimum vil indeholde 90 procent genanvendt plast.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095