23948sdkhjf

Opdateret 'Designguide': Vejen til fremtidens emballage ligger lige her

I en tid, hvor det udvidede producentansvar nærmer sig med hastige skridt, og det mere end nogensinde er aktuelt at designe emballage med henblik på genbrug og genanvendelse, lancerer brancheforeningen Plastindustrien 3. version af Designguiden for genbrug og genanvendelse af plastemballager

Der er flere opdateringer i den nyeste udgave, der netop er frigivet. 

Blandt andet er der foretaget en faglig justering af samtlige skemaer om PP, PE, PET og fleksible folier i forhold til den seneste teknologiske og innovative udvikling.

Forbrugerne vigtig del af værdikæden

Guiden henvender sig primært til producenter af plastemballage, der ender i det husstandssorterede plast - forbrugerne er et vigtigt led i værdikæden, der er essentielt for at sikre, at plast bliver genbrugt eller genanvendt og ikke går til forbrænding.

Faktisk fylder afsnittet om genbrug mere end i de foregående udgaver. Afsnittet er blandt andet udvidet med helt nye designkriterier og anbefalinger, ligesom det indeholder nye cases fra Ellen McArthur Foundation. Det er slet ikke tilfældigt, siger miljøpolitisk chef i Plastindustrien, Christina Busk.

Vi ønsker at bevare plastmaterialerne i et cirkulært kredsløb Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien

- Vi skal designe emballageløsninger, som fra start er tiltænkt genbrug og genanvendelse, så det bliver nemmere for forbrugerne at passe på klodens ressourcer. Vi ønsker at bevare plastmaterialerne i et cirkulært kredsløb, så dem, der skal fylde noget i emballagerne, i langt højere grad vælger genbrugsløsninger eller har mulighed for at få genanvendt materiale i en endnu bedre, og renere kvalitet til nye emballager. Det kan være med til at minimere mængden af den virgine plast, vi som samfund bruger til emballage, siger Christina Busk i en udtalelse.

I 3. udgaven er affaldshierakiet udbygget med nye elementer om genbrug og differentiering i genanvendelsen, som går længere end lovgivningen.

Tæt samarbejde

Som de øvrige år er Designguiden for genbrug og genanvendelse af plastemballager udarbejdet i tæt samarbejde med en lang række led i værdikæden, lige fra emballageproducenter til påfyldere og  genanvendelsesvirksomheder, detailhandel og kommuner, herunder Coop, Københavns Kommune, Ingeniørforeningen IDA og DTU.

Coop siger i en udtalelse, at 'vi skal bruge mindre plast i emballager. Og når vi bruger plast, skal vi gøre det klogere'. 

- Derfor er vi i Coop glade for Plastindustriens designguide, som opfordrer virksomheder til at tage hurtigere skridt mod konsekvent brug af plastemballager, der kan recirkuleres. I Coop arbejder vi i samme retning, og vi bringer derfor guidens anbefalinger videre i værdikæden til vores leverandører. Vi skal ensrette sammensætningen af emballagematerialer, og plast skal bruges dér, hvor det kan reducere madspildet og passe bedst muligt på produkterne, siger Thomas Roland, der er vareansvarligheds- og kvalitetschef.

Københavns Kommune har denne gang budt ind med de nyeste data om sortering af plastaffaldet fra Københavns Kommune. Blandt andet data om fordelingen af plasttyper og typer af emballage og plastprodukter i husstandsindsamlet plast.

Læs guiden her.

Disse nye elementer indeholder Designguiden også

Der er som vejledning udarbejdet et beslutningstræ om brugen af emballage.

Hele guiden er gennemskrevet med fokus på materialekvalitet i fødevarekontaktmateriale (food), kosmetikprodukter (near-food) og non-food produkter. Afsnittet med near-food (kosmetik) er opdateret, så det stemmer overens med den relevante lovgivning.

Der er tilføjet et informativt afsnit om piktogrammer.

Et overblik over den relevante lovgivning og en tidslinje over forventet, kommende lovgivning, der skal implementeres i EU.

Brancheforeningen Plastindustrien og foreningens 'Netværk for cirkulær plastemballage' står bag Designguiden.

Kilde: Plastindustrien

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078