23948sdkhjf

Vestas knækker koden til genanvendelse af udtjente vindmøllevinger

Vestas præsenterer nu en ny løsning, der skal gøre epoxybaserede vindmøllevinger cirkulære, uden at det er nødvendigt at ændre design eller sammensætning af vingematerialet.

Ved at kombinere en nyopdaget kemisk teknologi udviklet inden for CETEC-initiativet (Circular Economy for Thermosets Epoxy Composites), hvor Vestas samarbejder med Teknologisk Institut og Aarhus Universitet, samt partnerskaber med epoxyproducenten Olin og genvindingskoncernen Stena Recycling, kan løsningen anvendes på vinger, der i øjeblikket er i drift. Når teknologien er modnet, vil den eliminere behovet for redesign af vingerne eller bortskaffelse af epoxybaserede vinger, når de tages ud af drift.

- Indtil nu har vindindustrien ment, at materiale til vindmøllevinger kræver en ny tilgang til design og fremstilling, der enten kan genanvendes eller, ud over dette, er cirkulært, når levetiden ophører. Fremadrettet kan vi nu se gamle epoxy-baserede vinger som en kilde til råmateriale. Når først denne nye teknologi er implementeret i stor skala, kan ældre vingemateriale, der i øjeblikket ligger på lossepladsen, såvel som vingemateriale i aktive vindmølleparker, adskilles og genbruges. Dette signalerer en ny æra for vindindustrien og accelererer vores rejse mod at opnå cirkularitet, siger Lisa Ekstrand, vice president og head of sustainability hos Vestas.

Genbrugsprocessen har været udfordrende på grund af de kemiske egenskaber i epoxyharpiks, et elastisk stof, som man mente var umuligt at nedbryde til genanvendelige materialer. Dette har ført til at mange har forsøgt at erstatte eller modificere epoxyharpiks med alternativer, der lettere kan behandles.

Vestas' nye løsning er muliggjort af en ny proces, der kemisk kan nedbryde epoxyharpiks til nye materialer.

- Da den kemiske proces bygger på bredt tilgængelige kemikalier, er den yderst kompatibel til industrialisering og kan derfor hurtigt skaleres op. Denne innovation ville ikke have været mulig uden det banebrydende CETEC-samarbejde mellem industrien og den akademiske verden, der har muliggjort vores fremskridt indtil dette punkt, siger Mie Elholm Birkbak, specialist, innovation & concepts hos Vestas.

WindEurope forventer, at omkring 25.000 tons vinger skal tages ud af drift årligt i 2025.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Hjernø Værktøjsfabrik er under rekonstruktion
Værktøjsfabrikant mærker tydelig tendens: - Plastbranchen vil hellere reparere end skrotte
SP Group forventer øget vækst i 2023
Stramt finanslovsudspil: Der skal være råd til flere hænder i den grønne omstilling
Mini Skills i Helsingør jagtede plastmagerfaget: Nu kaster Carmo sig ind i kampen om de unge
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Food Supply DK
Jern & Maskinindustrien

Send til en kollega

0.109