23948sdkhjf

Danske forskere: Engangsplast er ikke den største synder

Rygere er en signifikant kilde til affald i havmiljøet, men faktisk er net og snore til fiskeri et langt større problem, især ved Nordsøen, viser nyt studie fra danske forskere

Ikke nok med, at mennesker besøger den og efterlader deres affald, så skyller affald fra flere forskellige lande også op fra havet.

For at komme problemet til livs er vi nødt til først at forstå det - og derfor har forskere i et nyt studie undersøgt omfanget og sammensætningen af affaldet på danske strande.

Det skriver to af forskerne bag studiet i en artikel bragt i Forskerzonen, som er en del af Videnskab.dk.

Forskernes store kortlægning viser, at plast udgør langt størstedelen af de større stykker affald (over 2,5 centimeter), hele 86 procent.

Men modsat, hvad andre studier antyder, udgør engangsplast, såsom cigaretskodder eller engangskopper, kun en mindre del af affaldet. I det store billede i hvert fald.

Overordnet set er net og snore fra fiskeri et langt større problem, skriver Louise Feld og Jakob Strand, som begge er tilknyttet Aarhus Universitets Institut for Ecoscience.

Af snor- og netstykkerne var 'dollyrope' - en type svært nedbrydelig snor, der benyttes til bundtrawl - mest udbredt med 44 procent. De hårdføre rester af snor og net kan være særligt skadelige for dyr, da de kan blive viklet ind i det.

En stor del af plastaffaldet har været for nedbrudt til at vurdere dets ophav, men engangsplast (SUP) ser ud til at stå for 15-20 procent.

De mindre miljøbevidste danske rygere slipper heller ikke for deres del af skylden, skriverne forskerne. Både cigaretskodder og tobaksemballage forekommer begge hyppigt:

»Vores resultater indikerer således, at rygere er en signifikant kilde til affald i havmiljøet,« skriver de.

Skodderne bliver for eksempel ikke altid på stranden, men bliver taget af vandet med ud i havet, hvor de blandt andet bliver aflejret i havbunden.

Andre hyppige typer affald er ‘uidentificerbare plaststykker, skumplast af polystyren og andre skumstykker’, samt slik- og chipsposer og plastlåg og kapsler.

Samtidig bekræfter studiet også, at beliggenhed spiller en store rolle for mængden af skrald, og hvilken slags der forekommer.

Strande der peger mod Nordsøen får særligt meget affald ind fra havet, hvoraf op mod 30 procent kommer fra fiskeri. Til gengæld udgør fiskeudstyr mindre end fem procent af affaldet på strandene ved Kattegat og Østersøen

På befærdede strande (såsom badestrande) var cigaretskodder den tredjemest udbredte type affald, men forekommer kun yderst sjældent på andre strande.

Den store mængde plast udgør både en risiko for dyr og mennesker, skriver forskerne.

Udover risikoen for, at dyr rent faktisk vikles ind i plastrester som reb, er der også stor risiko for at dyrelivet, såsom havfugle, kommer til at spise plast.

Desuden kan plast afgive giftige og hormonforstyrrende stoffer, som bliver brugt i produktionen, heriblandt flammehæmmere.

Dog lyder den gode melding, at mængden af affald på de danske strande har været nedadgående gennem den seneste seksårige periode - men at der stadig er lang vej endnu.

Studiet er udkommet i tidsskriftet Marine Pollution Bulletin.

Disse typer affald fylder mest på de danske strande

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078