23948sdkhjf

Efterlyser mere engagement: - Skal resten af verden beslutte, hvordan vi skal arbejde?

Lyden af en 3D-printer forplanter sig oftere end nogensinde før i de danske fremstillingsvirksomheder, og AM som fremstillingsmetode er ikke længere blot en teoretisk tanke. Men på trods af, at 3D-printteknologien er rykket frem på banen, engagerer kun ganske få sig i det praktiske arbejde med standarder.

Derfor opfordrer Dansk Standard nu den danske fremstillingsindustri til at melde sig under fanerne til arbejdet med nye standarder for additiv fremstilling.

- Nye fremstillingsmetoder betyder også, at der er behov for at udvikle nye standarder, der kan sikre kvaliteten, sikkerheden og interoperabiliteten af de produkter, der fremstilles. Og ved at deltage i arbejdet kan man få indflydelse på de endelige standarder, som kommer til at forme fremtidens marked og markedskrav, samt forhåndsviden om i, hvilken retning standarderne bevæger sig, siger seniorkonsulent Berit Aadal.

Hun er ansvarlig for det danske standardiseringsudvalg, der arbejder fortløbende med internationale standarder. Det danske udvalg for 3D-print følger nemlig det internationale og europæiske standardiseringsarbejde inden for additiv fremstilling, hvor der fokuseres på terminologien omkring 3D-print, processer, materialer, testmetode, kvalitetsspecifikationer, data, design, miljø, sundhed og sikkerhed.

I Danmark deltager kun én virksomhed, et GTS-institut og en erhvervsdrivende fond, nemlig Prototal Damvig, Force Technology og AM Hub. Men der er plads til mange flere.

Brugbart arbejde

Produktionsdirektør hos Prototal Damvig, Jesper Damvig, har valgt at engagere sig i arbejdet med standardiseringer. Det har han ikke fortrudt.

- Jeg syntes faktisk i begyndelsen, at det lød utroligt kedeligt. Men jeg er blevet virkelig overrasket over, hvor brugbart arbejdet er. Det handler jo om det, vi rent faktisk er gode til!, siger han.

Man kan melde sig til at deltage i udviklingen af de standarder, der har interesse, og der er ingen krav om, at man er superekspert. Der er stort set behov for engagement fra alle, der har en 3D-printer på fabrikken.

Tidligere har flere store virksomheder haft repræsentanter i udvalget, men de er hen ad vejen faldet fra. Og det undrer Jesper Damvig.

- Er det ressourcer, der gør det? Jeg ved det ikke. Man behøver vitterligt ikke at bruge ret megen tid på arbejdet. Og man kan skalere op, hvis man har ambitionerne og tiden. Men hvor er alle de store industrivirksomheder, der har hele afdelinger, der ikke laver andet end at fokusere på 3D-print til produktion ude i fremtiden? Og de ildsjæle, der allerede arbejder med 3D-print? Dem savner vi, siger Jesper Damvig.

- Forleden opdagede jeg en ny standard under udvikling. En standard, der er helt vildt vigtig for os. Skulle jeg først have opdaget den om fire år, når den frigives? Nu kan vi hos Damvig i stedet forberede os i et arbejde, der kræver omstilling, og vi bliver langt bedre til at rådgive vores kunder. Det undrer mig helt vildt, at andre ikke ser samme behov, siger Jesper Damvig.

Flere end 50 standarder

Pt. arbejdes på flere end 50 standarder. Der er allerede udgivet 25. Men antallet skal man ikke lade sig skræmme af, siger Jesper Damvig.

- Det er meget vigtigt for mig at understrege, at jeg ikke bruger hverken uger eller måneder på arbejdet, siger han.

Hvorfor er det så vigtigt, at der er et repræsentativt, dansk udvalg?

- Det er så sindssygt vigtigt et arbejde, fordi vi i Danmark er ret dygtige til produktion til 3D-print. Vi er langt foran andre lande i EU - og lige nu er det primært resten af verden, der beslutter, hvordan vi skal arbejde. Vi skal være med til at føre pennen, siger han.

Det er desuden vigtigt at sikre standarder med hold i virkeligheden, siger Jesper Damvig.

- Derudover er der virkelig megen viden at hente. Det er ildsjæle, der faciliterer møderne i internationalt regi, og der er rig mulighed for at netværke. Det største problem lige nu er, at der slet ikke findes standarder inden for toleranceangivelser på 3D-print, forklarer Jesper Damvig.

- Man læner sig op ad konstruktionsstandarder, der er udarbejdet til alt mulig anden produktion, og det kan såmænd også være fint nok, men i længden er det ikke godt nok. Men fordi man har så mange begrænsninger i 3D-print med tolerancer og planheder, bør der være en standard, der fokuserer kun på additiv fremstilling, siger han.

Standarderne udarbejdes ud fra den teknologi, der findes i dag, og de justeres i takt med udviklingen.

Deltag i arbejdet

Som medlem af standardiseringsudvalget for 3D-print (S-858) får man mulighed for at følge og påvirke det internationale og europæiske standardiseringsarbejde inden for 3D-print og dermed få indflydelse på fremtidens markedskrav.

Som medlem af S-858 får man adgang til internationale eksperter og udvidet sit faglige netværk.

For virksomheder, der arbejder med 3D-print, kan tidlig viden inden for området styrke konkurrenceevnen.

Et medlemskab af S-858 giver gratis adgang til alle udgivne standarder inden for området.

Producenter, leverandører, forskere, myndigheder: Alle med interesse og viden inden for 3D-print og additiv fremstilling er velkomne.

Det koster et gebyr at være med til arbejdet hos Dansk Standard.

- Tag for eksempel geometriske tolerancer: Noget af det mest simple i hele verden - at lave en kæde af plus/minus-tolerancer - er et mareridt til 3D-print. For ingen tør lægge hånden på kogepladen og sige: ”Sådan skal det gøres”. Og så bruger man bare nogle andre standarder. Det er ikke optimalt, siger Jesper Damvig.

Hvor meget vil de nye standarder hjælpe en ekspert som dig?

- De vil faktisk hjælpe vores kunder mere, end de vil hjælpe os. Når kunden skal konstruere et emne, må vi ofte sende konstruktionen tilbage igen, fordi den er konstrueret til sprøjtestøbning. Det kan være en udmærket idé, hvis målet på sigt er sprøjtestøbning, men det er ikke altid tilfældet, forklarer Jesper Damvig.

Når AM HUB er vært på næste møde i det danske standardiseringsudvalg, inviteres 3D-print-interesserede fra virksomheder, der på én eller anden måde beskæftiger sig med 3D-print, til at deltage. Mødet foregår den 9. februar 2023 hos AM HUB. Berit Aadal kan kontaktes for mere information – også om arbejdet i standardiseringsudvalget.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078