23948sdkhjf

Direktør og ejer taler ud om konkursen: - Jeg kan næsten ikke beskrive, hvor svært det var

Geert Skovsgaard styrede Salling Plast A/S igennem en konkurs, som udløb af krigen i Ukraine. Han tager os med i tankerne bag dét, han kalder hans livs sværeste beslutning. På den anden side af den ligger hårdt arbejde og en lys fremtid for virksomheden - læs hans fortælling til Plast Forum

- Det var her, vi producerede glasfiberkomponenter til vindmøller. Det er derfor, der er så højt til loftet, siger Geert Skovsgaard, da han viser rundt i lokalerne på Erhvervsvej i Hurup.

Vi befinder os i produktionshallen i bygningen, der i alt rummer 6.000 kvadratmeter. Det er både velkendte lokaler for Geert Skovsgaard fra den tidligere glasfiberfabrik, som han også ejede, men det er også lokaler, der skal rumme en helt ny start for Salling Plast.

For i september i år stod det klart for Geert Skovsgaard, at en svær beslutning måtte træffes.

- Det er klart det sværeste, jeg har prøvet på det personlige plan, siger han om den beslutning, han følte sig nødsaget til at træffe.

Det er klart det sværeste, jeg har prøvet på det personlige plan Geert Skovsgaard, ejerdirektør i Salling Plast

Før vi kommer til selve beslutningen, tager Geert Skovsgaard os tilbage til en tid, hvor virkeligheden var en helt anden for Salling Plast, men også for resten af verden.

Vi er tilbage i 2019, hvor Geert Skovsgaard, efter at have gearet lidt ned og holdt en pause efter sine knap 25 år som virksomhedsejer af forskellige både nationale og internationale virksomheder, render på en bekendt. Det møde skulle vise sig at få stor betydning.

- Ved et tilfælde møder jeg en bekendt, der er advokat, og som sidder med i bestyrelsen hos Salling Plast, og han lufter idéen om, at jeg kan overtage Salling Plast. Jeg får en rundvisning, og jeg ser mange muligheder i virksomheden, fortæller Geert Skovsgaard.

- Jeg så for mig, at det jeg havde oplevet med min baggrund i vindmølleindustrien, hvor det tog fart i 90’erne, det har vi mulighed for at opnå med vand, fortæller han.

Fødselsdagsgave

På sin fødselsdag 1. april 2019 overtager han to tredjedele af Salling Plast. Senere opkøber han i 2020 resten. Det er på det tidspunkt en virksomhed bestående af en produktion i Ranum og et søsterselskab i Hviderusland. Den udenlandske afdeling er startet op i 2013 som et led i en ekspansion. At drive en virksomhed i udlandet er noget, Geert Skovsgaard har prøvet mange gange før.

- Da jeg kom til, havde jeg et indtryk af, at det fungerede lidt ligesom i Litauen at drive virksomhed i Hviderusland. Men det viste sig hurtigt, at der var et usynligt jerntæppe, siger han.

Selvom det er anderledes, end han forestillede sig, blev der lagt en klar strategi for, hvilken rolle fabrikken i Hviderusland skulle spille.

- Det var sværere end som så at drive virksomhed der, men det handlede om for mig at få det bedste ud af det.

- Vi går all in og satser på fabrikken i Hviderusland som en del af vores strategi, siger han.

Ville have set dem i øjnene

Vi er tilbage i Hurup i efteråret 2022, hvor Geert Skovsgaard viser de nyrenoverede lokaler frem. Her er der lige nu en del af de store produktionshaller, der for tiden er lejet ud til en træelementproducent, indtil Salling Plast selv kan fylde lokalerne ud.

I en af de andre produktionshaller ligger de kæmpemæssige sorte plastrørstykker på rad og række og er ved at blive svejset sammen.

Men der er flere planer med resten af de mange kvadratmeter.

- Jeg drømmer om at lave en form for ”hub” med folk, der også arbejder med løsninger til den grønne omstilling. Jeg er allerede i kontakt med nogen, og de første lokaler er lejet ud til et ingeniørfirma, fortæller Geert Skovsgaard.

Fremsynet og visionerne er begyndt at blomstre igen, siden september, hvor Geert Skovsgaard og Salling Plast stod i en noget anden situation.

Efter knap to år med en global pandemi, og syv måneder med krig i Ukraine, var Salling Plast, ligesom mange andre virksomheder, påvirket af verdens usikkerheder.
Særligt er konstellationen med en virksomhed i Hviderusland svær på grund af Ruslands invasion af Ukraine.

- De sanktioner, man indfører, gør, at det bliver besværligt og næsten umuligt at drive virksomhed i Hviderusland. Vi kan ikke skaffe råvarer, vi kan ikke få dem til tiden, og vi kan ikke få dem til den rigtige pris. Det har mange effekter, og der kommer straftold på alt, hvad vi fragter ind, fortæller han.

- Det betyder, at vi kaster gode penge efter dårlige, og det har vi ikke tid og råd til. Og vi kan ikke komme ud af det på lovlig vis. Vi var låst. Vi var skakmat. Det er sådan set den bedste måde, jeg kan forklare det på, siger Geert Skovsgaard.

Det betyder, at vi kaster gode penge efter dårlige, og det har vi ikke tid og råd til. Og vi kan ikke komme ud af det på lovlig vis Geert Skovsgaard, ejerdirektør i Salling Plast

- Virksomheden i Hviderusland udgjorde så stor en del af vores samlede balancesum. Der er tale om et stort tocifret millionbeløb, så jeg så ikke anden mulighed end at vi er nødt til at trække stikket nu, hvis vi skulle redde resten af virksomheden, fortæller han.

Forbud mod indrejse

På grund af pandemien har Geert Skovsgaard ikke haft mulighed for at rejse dertil i 2,5 år. I september, hvor han har besluttet at lade virksomheden gå konkurs, er der stadig forbud mod indrejse i Hviderusland på grund af sanktionerne.

- Det var en ekstremt svær beslutning. Der er 60 medarbejdere på fabrikken i Hviderusland, og der er en dansk direktør, der sidder der med sin familie. Jeg havde ikke mulighed for at se dem i øjnene, og det var næsten det værste. Det hele foregik digitalt, og det havde jeg meget gerne undværet. Man skulle tro, det var nemmere at sidde langt væk fra og give den besked, men jeg ville meget hellere have set dem i øjnene.

- Jeg kan næsten ikke beskrive, hvor svært det var. Det har plaget mig meget, at det ikke kunne lade sig gøre for mig at være der fysisk, fortæller Geert Skovsgaard.

Som både administrerende direktør og virksomhedsejer og selv med over 30 års erfaring var det en ny situation for Geert Skovsgaard.

- Jeg havde ingen af de værktøjer i min værktøjskasse, der ville kunne passe til den situation, vi stod i, siger han.

- 24 timer i mit døgn var fyldt med ting, jeg ikke kunne gøre noget ved, og det er svært. Så er man nødt til at gøre noget, og det var derfor, jeg rådførte mig med mine rådgivere, der kunne enten bakke op eller udfordre mit valg. Men i sidste ende er det mit ansvar at tage beslutningen.

- Jeg syntes også, jeg havde et ansvar for at se realiteterne i øjnene og gøre noget ved det, fortæller han.

Konkret betød beslutningen, at Salling Plast blev begæret konkurs. Samtidig oprettede Geert Skovsgaard to nye selskaber, Salling Plast Energy Aps og Salling Plast Aqua Aps, som drives i henholdsvis Ranum og Hurup, og med de to selskaber opkøbte han den danske del af virksomheden og splittede det op i de to fabrikker.

Fabrikken i Ranum forarbejder til fjernvarmeindustrien, mens fabrikken i Hurup producerer rør i store dimensioner til vandføring – primært fiskeopdræt og infrastrukturprojekter. En stor andel af produktionen her går til eksport.

Selvom beslutningen var svær, er Geert Skovsgaard alligevel tilfreds med, hvad der kom ud af det.

- Vi kunne have solgt hele virksomheden, så lokalerne havde stået til leje nu, og inventaret var solgt på auktion. Det havde været langt værre for mig at være vidne til.

-Af de to under, er jeg glad for, vi valgte det, vi gjorde, nemlig at fortsætte vores to fabrikker i Danmark, lyder det.

Verden bliver aldrig den samme

På bagkant af beslutningen, når Geert Skovsgaard sidder i mødelokalet på fabrikken i Hurup og ser tilbage, så har det seneste år fået stor betydning og vil have det fremover.

- Verden er gået i stykker, og jeg tror aldrig, den bliver det samme igen, siger han og fortsætter:

- Det har i allerhøjeste grad påvirket min måde at være virksomhedsejer på. Den internationale frihed ved at drive virksomhed globalt, troede jeg, var givet. Men jeg vil være ekstremt agtpågivende fremover, inden jeg kaster mig ud i nye internationale eventyr. Jeg har aldrig været bange for det før, men jeg kan godt forestille mig, at fremover vil man se en tilbagetrækning, og så vil man betale den pris, det koster at få varer produceret i EU, siger han.

For Salling Plast betyder konkursen, at der er en del arbejde forude.

- Det har betydet for Salling Plast, at vi har fået gevaldige ridser i lakken. Men de to fabrikker i Danmark kører stadig, selvom vi har fået en økonomisk og imagemæssig øretæve i forbindelse med konkursen, fortæller Geert Skovsgaard.

- I et stykke tid kræver det af os, at vi kigger indad og får styr på den rekonstruktion, der er i gang. Det er alt lige fra benzinkort, der ikke virker, til at vi skal have nyt CVR-nummer. Der er en masse praktiske ting, der skal være i orden, siger han.

Han lægger heller ikke skjul på, at det har sine konsekvenser internt i virksomheden.

- Det plager mig meget, at nogle af vores medarbejdere har sagt deres stillinger op, fordi de er bekymrede. De tænker, at kan det her ske én gang, så kan det også ske igen. Det forstår jeg godt, men her er det min opgave at genoprette den tillid igen og vise, at her er stabilitet, for det er der, siger han. Det samme gælder naturligvis i forholdet til både kunder og leverandører.

Ser positivt på fremtiden

Mens han og medarbejderne skal forsøge at lægge konkursen bag sig, så er Geert Skovsgaard positiv over fremtiden for Salling Plast.

- Vi læner os op ad en branche i vækst. Den grønne omstilling sammen med energiomlægning og vores ændrede fødevarevaner gør, at vi står stærkt med det, at vi producerer til netop de brancher. Fiskeopdræt på land er i kraftig vækst, og det er et af de områder, hvor vi står stærkt, ligesom vi også kommer til at spille en markant rolle i fjernvarmeudvidelsen, fortæller han.

- Der er meget store potentialer, der ligger og venter på os, så jeg mener bestemt, at fremtiden ser meget lys ud for Salling Plast, siger han.

Der er meget store potentialer, der ligger og venter på os Geert Skovsgaard, ejerdirektør i Salling Plast

Og så ligger det også i planerne, at Geert Skovsgaard med tiden kan skifte rolle i virksomheden.

- Mit job som administrerende direktør er kun til låns. Det var aldrig meningen, at jeg også skulle have den post. Så med tiden, og når vi er på fode igen, er planen at finde den rette til at tage over, så jeg kan fortsætte som virksomhedsejer og trække mig fra den daglige drift, lyder det.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094