23948sdkhjf

Populære lyddrenge skruer op: Skaber 'Sound Master 2' i 100 procent genanvendt plast

Projektet har været et års undervejs og det har ikke være uden forhindringer, siger adm. direktør Casper Christiansen, som har trukket på blandt andet Albis Danmarks erfaringer

- Vi er unge og måske naive i vores måde at udfordre status quo på.

Sådan lyder det fra administrerende direktør og produktansvarlig i lydvirksomheden Wavell, Casper Christiansen.

Sammen med sine to medstiftere var han tidligere på året i Løvens Hule. Det besøg kastede en investering på 200.000 kroner af sig fra Christian Arnstedt og Jan Lehrmann, der tilsammen fik ejerskab af 30 procent af virksomheden.

Siden tv-udsendelsen løb over skærmen har Wavell haft rigeligt at se til. Blandt andet har de - i tråd med hvad de lagde op til i tv-programmet - haft et fokus på bæredygtighed.

Derfor lancerer de to nye produkter - en højttaler og et par hovedtelefoner - som er lavet i genanvendt plast. Og her kommer Casper Christiansens førnævnte naivitet ind i billedet. For kan man blot komme med et helt nyt koncept og etablere sig blandt de store elektronikproducenter?

- Den naivitet giver os gåpåmod til at se muligheder i at ændre og udfordre vores nuværende produkter, så vi kan være med til at revolutionere lydbranchen, hvad vi for tre år siden drømte om at gøre. Vi er bestemt ikke i mål med vores initiativer, og vi ved, at der findes meget mere i det lydunivers, vi er i gang med at udforske og etablere os i, siger Casper Christiansen i en pressemeddelelse fra Wavell.

De scenarier, Wavell er stødt ind i i arbejdet med et kabinet i 100 procent genanvendt plast, har kastet vigtige erfaringer af sig. Det fortæller Casper Christiansen til Plastforum.

Det har ikke været muligt at source en producent af genanvendt plast i Asien, som er pålidelig nok. Vi skal kunne stole på, at vores leverandør rent faktisk genanvender plast, og ikke blot bruger virgine materialer Casper Christiansen, adm. direktør, Wavell

Det har ikke været muligt at source en producent af genanvendt plast i Asien, som er pålidelig nok. Vi skal kunne stole på, at vores leverandør rent faktisk genanvender plast, og ikke blot bruger virgine materialer

- Vi køber vores plast gennem Albis, som køber det af den østrigske producent MGG polymers. Det har ikke været muligt at source en producent af genanvendt plast i Asien, som er pålidelig nok. Vi skal kunne stole på, at vores leverandør rent faktisk genanvender plast, og ikke blot bruger virgine materialer, forklarer Casper Christiansen.

MGG Polymers udvinder plasten fra WEEE, som er en betegnelse, der dækker over elektronikaffald. Komponenter, glas, metal og andre materialer bliver frasorteret på deres fabrik, inden den overskydende plast bliver genanvendt til granulat, som på ny kan bruges i støbeforme på fabrikkerne.

- Det virker måske ulogisk - i forhold til bæredygtighed - at elektronikaffaldet og den genanvendelige plast skal fragtes langt for til sidst at ende her hos os i Danmark. Casen er dog imidlertid, at der bliver fragtet mere fra Østen til Vesten via søfragt, end omvendt. Det betyder, at der i forvejen er tilgængelig kapacitet på mange af de skibe, som sejler retur til Østen, og derved bliver der ikke øget trafik via den manøvre, siger Casper Christiansen.

Den løsning holder selvfølgelig kun så længe, at kapaciteten af tomme skibe, der sejler retur til Østen, ikke overstiger den efterspurgte mængde af genanvendte materialer, som skal sejles fra Vesten. En løsning til fremtiden er, at der allerede nu bliver arbejdet på at udvikle et certifikat til genanvendt plast, ligesom vi blandt andet kender det fra EMC og LVD, forklarer Casper. 

- Således vil den standard med dertilhørende tests give en sort på hvid erklæring af, om materialerne i et givent produkt er genanvendte. Det åbner for muligheden for, at source materialet direkte i Østen, siger den adm. direktør.

Han understreger, at projektet er en del større, end det i teorien lyder, altså: Udskift virgin plast med genanvendt plast.

- Vores oplevelse er, at de fleste fabrikker får plastdelene produceret hos en underleverandør. De underleverandører - som vores leverandør samarbejder med i Asien - har umiddelbart ikke noget at vinde på at gå med til at bruge en anden plasttype end deres sædvanlige, fordi efterspørgslen endnu ikke er stor nok til at tvinge dem til at gå med til det. Samtidig giver det ikke mening i længden at tilbyde dem overpris for at producere i genanvendt plast - det vil i så fald ikke bidrage til øget efterspørgsel på genanvendt plast fra virksomheder, siger Casper Christiansen og tilføjer, at han godt er klar over, at Wavell har - til sammenligning med verdensmarkedet - en forsvindende lille mængde at forhandle med. 

Men det er lykkedes: Efter et år er Sound Master 2 i produktion, ikke mindst takket være Peter Visgaard fra råvareleverandøren Albis.

Sound Master 2 er produceret i ABS 4134 70/35 fra MGG Polymers, 100 procent genanvendte materialer. 

MGG Polymers producing sustainable plastics.

Wavell omsatte i 2021 for 2,2 millioner kroner, men i foråret lød det, at man forventede at omsætte for "betydeligt mere" i 2022.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078