23948sdkhjf

Nordmænd vil skabe komposit af træ og genanvendt plast på nyt anlæg

Den norske handels- og industriminister, Jan Chr. Vestre, åbnede i går 17. maj officielt det nye biokompositanlæg ved Norske Skog Saugbrugs i Halden. Her skal Norske Skog producere biokomposit af træfibre og genanvendt plast gennem datterselskabet Cebico AS.

Jan Christian Vestre sagde under åbningen , at "det er inspirerende at se, hvordan Norske Skog investerer i fremtiden."

Norske Skog oplyser til Plast Forum, at den genanvendte plast, der også kan være bioplast, stammer fra fiskeopdræt og landbrug, men at man pt. arbejder videre med to-tre virksomheder, der potentielt kan levere genanvndt plast til Cebico.

Fabrikschef Per Ivar Berg hos Norske Skog Saugbrugs siger: 

- Norske Skog Saugbrugs har en stolt historie, når det kommer til at bruge norsk skov som råvare og videreforædle produkter. Cebico er blot et af flere cirkulære økonomi-projekter hos Saugbrugs, og med et yderst kompetent forsknings- og kompetencemiljø har vi de rigtige værktøjer til at skabe en endnu mere bæredygtig træindustri. 

Cebico er fremstillet af mekanisk træfibermasse (TMP) og genbrugsplast. 

Norske Skog Saugbrugs er sammen med sine forsknings- og industripartnere blevet tildelt 60 millioner norske kroner, svarende til 43,6 danske kroner i forskningsmidler fra Forskningsrådet og Innovation Norge under Grøn Platform, et fælles initiativ, der yder støtte til forsknings- og innovationsdrevet grøn omstilling i erhvervslivet. 

Et af formålene er at bidrage til øget genanvendelse af plast, samt at videreudvikle Norske Skogs nanocelluloseprodukt 'Cebina'. Nanocellulose bruges som erstatning for fossilbaserede produkter, herunder maling og epoxybelægninger.

Demonstrationsanlægget har en produktionskapacitet på 300 tons.

Cebico har for nylig indgået en langsigtet kommerciel aftale med Bewi og BEForm, som skal være med til at videreudvikle og markedsføre Cebico. 

- Bewi og BEForm ser Norske Skogs Cebico-investering som en spændende løsning, baseret på en kombination af norsk industrikendskab indenfor fiber og polymerer, og som vil være et godt bidrag til verdens fælles mål om at reducere CO2-udledningen. Sådan en løsning falder sammen med vores bæredygtighedsmål, og det er naturligt, at vi ønsker at være en del af projektet, når det nu går ind i en industrialiseringsfase, siger lederen af ​​Bewi Norge, Stein Inge Liasjø.

Kommenter artiklen (1)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.094