23948sdkhjf

Logistisk kæde af genanvendere i nyt samarbejde: Valgplakater af plast bliver til designerlamper

Onsdag blev de sidste valgplakater fra kommunal- og regionsvalget pillet ned fra lygtepæle og rækværk. Og nu går arbejdet så i gang med at genanvende plakaterne.

Den mest bæredygtige måde er at gemme plakaterne til næste valg. Men kan eller vil man ikke det, skal man som politiker ikke smide dem i skraldespanden. Plakaterne kan nemlig genanvendes til en lang række nye produkter.

I Københavns Kommune samarbejder Amager Ressourcecenter (ARC) med kommunen om at genanvende plakaterne, hvoraf en hel del er lavet af plast.

ARC har stillet 27 midlertidige containere op på i alt ni genbrugsstationer i kommunen.

Der er tale om et forsøg, der går ud på at undersøge, hvor mange valgplakater der kan sikres genanvendelse af, fortæller direktøren i ARC, Jacob H. Simonsen til Ritzau:

- Men man kan få genanvendt det, så det bliver granuleret og omsmeltet til nye produkter som lamper, tandbørster, toiletsæder eller andet. Det koster så måske mere energi at få det oparbejdet til et nyt produkt, så det er nogle af de balancer, vi er interesserede i at se på, forklarer han.

Ragn-Sells samler ind

Ragn-Sells, der hver dag arbejder med innovative og effektive løsninger for at minimere, styre og omdanne affald til bæredygtige ressourcer, har fået ansvaret for at samle de kasserede valgplakater ind. Et arbejde, de frivilligt og uden økonomisk vinding lægger ressourcer til.

- Jeg har to mand ude for at samle plakater ind fra containerne. Vi klipper stripsene af, og bundter plakaterne i 50 stk pr. bundt. Ind til videre har vi samlet ca. 10 tons ind, og vi forventer måske at nå op på det dobbelte, siger Michael Boye Lunding, driftleder hos Ragn-Sells Danmark.

Støder I på problemer i processen?

- Ja, papir, der er limet på nogle af valgplakaterne, kan vi simpelthen ikke sende til genanvendelse. Og så tager det ret lang tid at skille strips, der er brugt til ophængning, fra plakaterne. Jeg havde nok heller ikke kalkuleret med, hvor meget ti tons valgplakater i virkeligheden fylder!, griner Michael Boye Lunding.

Ragn-Sells har deadline den 2. december for indsamling af plakater fra containerne. Derefter fragtes plakaterne til HL Repro i Hedensted, der har ansvaret for at omdanne plakaterne til nye produkter.

Opskårne plakater

Det er iværksættervirksomheden Relife Studio, en del af HL Repro A/S, der omdanner valgplakaterne til designerlamper.

Der er hverken granulering eller omsmeltning involveret i processen. Når valgplakaterne rammer Relife Studios værksted i Hedensted, skæres de op og behandles i en maskine, der mest af alt minder om en stansemaskine, fortæller salgs- og projektleder Andreas Petersen fra HL Print.

- Lampen er designet således, at afskårne strimler af valgplakaterne bliver bukket i en rund form og mixet med metal i et design, så lyset kan komme ud af siderne på lampen. Vi producerer alle lamperne efter en form, vi har fået speciallavet, siger Andreas Petersen.

Kan man på nogen måde se kandidaten eller det parti, plakaten har tilhørt?

- Nej, det kan man ikke, men man kan skimte lidt farvespil fra den oprindelige plakat, hvis man kigger op under lampen, siger Andreas Petersen, der også har vaser, penneholdere og bordlamper på markedet. Skamler og skraldespande er under udvikling.

Kilde: /ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078