23948sdkhjf

Finsk soja bliver til plastgranulat

Sojamelasse, der er et restprodukt fra sojaproduktion, bliver til bioplast i Finland. Bioplast, der blandt andet kan bruges til varmeisolering i bygningskonstruktioner. Råmaterialet ses som et bæredygtigt alternativ til sukker og majsbaseret PLA, polymælkesyre. 

Det er Finnfoam, Brightplus, Nordic Soya og VTT Technical Research Center i Finland, der i fællesskab har udviklet en komposterbar bioplast fra sojamelasse.

- Processen er den første i verden, hvor der er produceret en organisk mælkesyrepolymer fra sidestrømmene af sojaproduktion, siger Henri Nieminen, administrerende direktør for Finnfoam.

Holdet har brugt syntetisk biologi, kemi og materialeteknologi til at omdanne det industrielle restprodukt til et højkvalitetsprodukt ved hjælp af mikrober.

Råmaterialet, der anvendes i processen, kommer fra Nordic Soyas fabrik i Uusikaupunki, som er det største forarbejdningsanlæg for sojaproteinkoncentrat i EU. Den sojamelasse, der er tilbage efter denne proces, er tidligere blevet kasseret og brændt ipp, da den er uegnet til mad.

Finnfoam har til hensigt at bruge den nye bioplast til produktion af varmeisolering til bygninger. Virksomhedens administrerende direktør Henri Nieminen mener, at Finland har et enormt potentiale til at blive en pioner inden for området, men han er klar over, at der er behov for ressourcer til at teste skalerbarheden i produktionsprocessen.

Materialefirmaet Brightplus, der har koordineret projektet, vil derfor tage projektet op til næste niveau sammen med sine partnere, hvilket betyder test i et pilotanlæg.

Jarkko Leivo, teknisk manager hos VTT, siger, at biomaterialets egenskaber, afhængigt af anvendelsen, kan ændres med hensyn til dets gennemsigtighed og termiske formbarhed, kemiske resistens og genanvendelighed.

- Vi leder nu efter partnere, som vi sammen med kan udvikle mere innovative applikationer til denne biopolymer med, siger Leivo.

For at teste nye biomaterialeinnovationer vil virksomhederne bygge et pilotanlæg på Nordic Soyas fabrik i Uusikaupunki. Projektet løber i løbet af 2021 og 2022.

Det nye pilotanlæg vil derefter blive omdannet til en fabrik i fuld skala, som vil være i fuld drift inden udgangen af ​​2023, fastslår Nordic Soya.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078