23948sdkhjf

Inspirationskatalog ude nu: Sådan sparer plastbranchen på strømmen

I de private hjem slukker vi for lyset, når vi forlader værelset og lader solen tørre tøjet istedet for at tænde for tørretumbleren. Men i industrien er det nogle andre parametre, der spiller ind: Hos Letbek i Tistrup har man blandt andet sørget for slanger i den rigtige længde for at undgå tryktab. Og medarbejderne har fået til opgave kontinuerligt at melde lækager ind.
Det kan man læse om i et nyt inspirationskatalog, som Plastindustrien netop har udgivet:

”Energibesparelser i den danske plastbranche – Fem konkrete virksomhedscases”.

Plastindustrien, Energistyrelsen og 23 danske plastvirksomheder har netop afsluttet anden omgang af et stort PSO-afgiftprojekt, der har været igang siden 2015.

Projektet har medført ca. 300 energispareprojekter udført af de medvirkende virksomheder med en samlet investering på ca. 100 mio. kroner i energibesparende tiltag, oplyser Plastindustrien, som med inspirationskataloget går i dybden med fem konkrete cases fra projektet.

"Som en del af projektet har virksomhederne fået et tilskud til betalingen af PSO-afgiften. Indsatsen har medført blivende besparelser på ca. 25.000 MWh årligt svarende til en mindsket CO2-udledning på 5.500 ton per år," lyder det fra Plastindustrien.

Virksomhederne der medvirker i inspirationskataloget er:
Schela Plast (Brørup)
Berry Superfos (Randers og Stilling)
Idé-Pro (Skive)
LETBEK (Tistrup)
Uponor Infra (Middelfart)

I inspirationskataloget kan man følge projekter fra blandt andet Letbek. Production Manager Lars Lindblad siger til plast.dk, at netværket med konkurrenterne fra branchen faktisk har været ektremt givende:

- Jeg er helt vild med involveringen fra andre kolleger i branchen. Det har gjort, at det har været sjovt at være med til. Selvom vi er konkurrenter, har vi talt åbent om optimeringer, og hvad der giver mening. Der er faktisk ikke nogen af de 23 virksomheder, der ligner hinanden 100 procent, men vi har fået værdifuld sparring på tværs af vores forskellige måder at producere på.

Den oplevelse har Anders K. Knudsen, miljøkonsulent i Plastindustrien og tovholder på projektet, også haft:

- Vi har i løbet af projektet kunne se, hvordan en virksomheds erfaringer med eksempelvis LED-belysning og køling har gjort gavn hos andre virksomheder. Derfor er det helt naturligt at samle en masse gode forslag og råd i et inspirationskatalog, som forhåbentlig medvirker til, at endnu flere virksomheder får sat øget skub på arbejdet med energibesparelser, siger han i en pressemeddelelse.

Efter sommerferien afholder Plastindustrien en konference på LEGO House for at dele erfaringerne fra energispareprojektet.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.25