23948sdkhjf

Nomineret til Plastprisen: De kan genanvende alle typer plast i én og samme støbning

René Borggaard har opfundet metode, hvorpå han via tre plastteknikker kan genanvende forskellige plasttyper uden at tage hensyn til plastens varierende smeltegrader

René Borggaard har altid været fuld af gode idéer.

En idé, der mildest talt ikke var populær for 30-40 år siden, var idéen om genanvendelse af brugt plast. I 80’erne støbte Gravenhorst Plast emballage til Chr. Hansen og fik idéen med at støbe plastdunke bestående af 75 procent virgint materiale og 25 procent materiale fra brugte plastdunke fra Chr. Hansen selv.

- De opdagede det ved en tilfældighed, og jeg fik et rabalder uden lige, griner Borggaard og erkender, at han måske var et skridt forud for sin tid.

I dag er genanvendelse det modsatte af et fy-ord og rangerer højt hos både kunderne og hos ejeren af Gravenhorst Plast.

Derfor er det heller ingen tilfældighed, at Gravenhorst Plast er nomineret til Plastprisen 2020 for en teknik, ingen konkurrenter har formået at udvikle: Borggaard har fundet en metode, hvorpå alle typer af plast kan genanvendes i én og samme proces. Her er ingen skelen til plasttype, og ingen frygt for varierende smeltegrader.

Genbrugsplast fra Nordjylland

På René Borggaards kontor står prototyper af caféborde, lampeskærme og bordplader støbt med metoden.

- Den her består af kloakrør, plastflasker og børnelegetøj, siger René Borggaard og peger på et cafébord i røde, hvide og sorte farver.

Hvor får I genbrugsplasten fra?

- Det får vi primært fra Aage Vestergaard Larsen, men jeg har også forsøgt at støbe med plast direkte fra genbrugspladsen, fortæller René Borggaard.

Holder kortene tæt til kroppen

Processen med at støbe med genbrugsplast uden at sortere plasten først har været lang og lærerig.

René Borggaard er kommet frem til en metode, hvor han kombinerer tre forskellige plastteknikker. Og han holder kortene tæt til kroppen. Således må vi ikke tage fotos af maskinen, der støber emnerne, ej heller vil René Borggaard fortælle alt for meget om sin opdagelse.

- Alle plastvirksomheder kan producere i genbrugsplast. Alle! Dét, der skiller os fra de andre er, at hvis de andre skal lave noget, der ikke er sorteret, kan man kun gøre det ved at brænde en del af plasten af. Hvis man foreksempel støber emner i LDPE eller en anden plasttype, der smelter let, så brænder du det af i processen, så du får en anden plasttype ud i sidste ende. Det behøver vi ikke her ...

Er der en type plast, der ikke duer?

- Nej. Det er der ikke. Der er plast, der er mere anvendeligt end andet, men alt kan bruges. Det er det, der er fidusen ...

Krævende proces

Udviklingen af metoden har været lang og krævende.

- Processen har svaret til at gennemføre en lang række laboratorietests. Vi har virkelige prøvet os frem hele vejen. Og min erfaring fra branchen fornægter sig ikke i sådan en proces. Jeg har fordele fra mine mange år i branchen, fra min fortid som værktøjsmager og som specialist i tekniske emner. Jeg har en vis tilgang til maskinrummet, om man vil.

René Borggaard har gennem årene rejst som montør og set mange forskellige former for plastproduktion. Han er udlært mekaniker, udlært værktøjsmager til mikroværktøjer, og han har arbejdet i mange typer af virksomheden, blandt andet i medicinalindustrien.

- Problemet med ingeniører er, at de alle sammen har gået i samme skole, og de ved lige meget. Problemet med typer som mig er, at vi går rundt med små sorte logbøger og skriver vores hemmeligheder ned, som vi ikke vil dele med nogen. Vi er sindssygt bange for at give vores viden fra os, lyder det med plastnørden med en vis selvindsigt.

Med Scankomposit på sidelinjen

Gravenhorst Plast og Scankomposit ejes begge af ægteparret René og Susanne Borggaard. Og også i Scankomposit-regi udvikler René Borggaard nye tekniske metoder at producere på.

- I øjeblikket arbejder vi en del på at lave forsøg med genbrugscarbonfiber. Det er rigtig svært, det skal jeg ikke lægge skjul på. Men der er potentiale i al den carbonfiber, der ikke må sendes på lossepladsen af forureningshensyn. Istedet skal det i depot, men hvad hvis man kunne genbruge det? Der er masser af materiale at hente fra brugt sportsudstyr, biler, der crasher og kerner i vindmøller... - Hvad hvis man kunne lave et stadionsæde i genbrugscarbonfiber, med strøm i om vinteren, så man ikke fryser og med indbygget genoplader til mobiltelefonen?, siger Borggaard med et stort smil, der vidner om, at det er idéer, der ikke bare forbliver ved tanken.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.531