23948sdkhjf

Vilde idéer og succes med tekniske emner får Gravenhorst Plast gennem krisen

- Vi laver alt det, de andre ikke gider!

Fabrikant René Borggaard griner højt, og selvom det kan lyde som en floskel, er der nok noget om snakken. De store hjemmebyggede blæsestøbemaskiner kan løse opgaver, andre ville have smidt på porten, og Rene Borggaard er gjort af et stof, som mennesker ikke produceres af længere. I hvert fald ikke ret ofte.

Derfor er det også i ramme alvor, når indehaveren af Gravenhorst Plast helt ærligt lægger kortene på bordet og siger, at ikke bare han, men også hans fabrik er ved at være en uddød race:

- Når jeg ikke gider mere, så lukker fabrikken. Det er jeg helt sikker på. Der er ingen, der gider købe Gravenhorst Plast. Interessen for faget er simpelthen ikke eksisterende hos den nye generation. Og det kan i Danmark ikke betale sig at eje en industrivirksomhed, med mindre man selv er en del af staben. Måske kan vi sælge dele af virksomheden i forskellige bidder, men jeg tror ikke et sekund på, at fabrikken føres videre som nu, siger han.

Et salg af Gravenhorst Plast er dog ikke en del af planen lige nu. Virksomheden, som Rene Borggaard overtog efter Gravenhorst selv, er årsagen til, at Susanne og René Borggaard flyttede fra Nordsjælland til Sydsjælland. Nu bor plastfabrikken her, i Glumsø på et nedlagt mejeri, mellem marker og skov.

Nok at lave

Det er ikke mangel på opgaver, der er udfordringen for en god, gammel plastfabrik. Der er fuld gang i produktionen af blæsestøbte og pressestøbte emner.

- Vi bygger af forskellige årsager maskinerne selv, siger Rene Borggaard og peger på en maskine, der har kørt siden engang i 70’erne.

Den har i tidernes morgen støbt dukker, men dukkeproduktionen er siden skiftet ud med ergonomiske fodvipper.

- Vi byggede blandt andet dén maskine efter en konkret forespørgsel fra Mitsubishi i Japan, siger Borggaard og peger på en blæsestøber, der er i gang med dagens produktion af lange røde plastrør.

Dengang maskinen blev bygget var det for at producere isolerende kasser til fersk fisk til det japanske marked.

Trykstøbning på vej ud

Sådan har hver maskine sin egen historie. Således også den trykstøbemaskine, der stadig findes i produktionen hos Gravenhorst. Trods svær nedgang af trykstøbningopgaver, er der stadig kunder til trykstøbte emner. Dele af den ikoniske Albertslundlygte støbes stadig her.

- Trykstøbning er i denne del af verden helt klart på vej ud. Hele industrien i Europa gik 80-90 procent ned i omsætning for bare fem år siden, fortæller René Borggaard.

Ole Opfinder

Snakken er ikke mange minutter lang, før det skinner igennnem, at René Borggaard er lidt af en entreprenør - på kanten til en titel som "Ole Opfinder".

Udover en imponerende mængde produktion af tekniske emner - legetøj, indsamlingsbøtter og deslige - produceres gylleflydere, flydelag til overdækning af væsker, stole, lampeskærme og kantpæle. Og så dukker også ergonomiske fodvipper, kvindeurinaler og rengøringshjælpemidler op blandt emnerne hos Gravenhorst Plast.

Emner, som Borggaard selv har udtænkt, designet og forsøgt at få ud på markedet.

Nogle gange går det godt, andre... knap så godt.

- Den ergonomiske fodvippe kunne jeg ikke selv få ud på markedet, men så solgte jeg patentet, og nu går salget ok for dem, der ejer det i dag, fortæller René Borggaard, mens fodvipperne bliver blæsestøbt på én af de hjemmebyggede maskiner.

René har også forsøgt sig med kvindeurinaler - og nyeste skud på stammen er et hjælpemiddel til rengøringsbranchen, en maskine til at tage gummihandsker af og på med Glovac-systemet.

Er det på grund af disse sjove, idérige opgaver, at du går på arbejde om morgenen?

- Jeg plejer at sige, at jeg går på arbejde, fordi mit job giver mig en vis stolthed og en vis tilfredsstillelse. Den følelse er der desværre ikke mange, der stadig har, hvilket også er årsagen til, at en virksomhed som Gravenhorst Plast på et tidspunkt vil ophøre med at eksistere. Desværre ...

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078