23948sdkhjf

Direktør i Plus Pack: Drømmeudspil for klimapartnerskab

Da regeringen i november 2019 nedsatte sine 13 klimapartnerskaber, tog direktør i Plus Pack, Camilla Haustrup Hermansen, plads for bordenden af klimapartnerskabet for affald, vand og cirkulær økonomi.

Fire måneder efter var hun klar til at præsentere partnerskabets anbefalinger. Det skete på RGS Nordics anlæg på Amager den 11. marts, omgivet af det øvrige formandskab, pressefolk samt miljøminister Lea Wermelin og klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen.

Det skriver DI Business.

Senere samme dag holdt Mette Frederiksen sit skelsættende pressemøde, der fik stor betydning for alle danskere.

Coronavirussen var for alvor kommet til Danmark, og samfundet blev lukket ned.

– Da vi skulle fremlægge vores anbefalinger i marts, tænkte jeg ”nu skal vi ud over rampen”, og så blev hele landet lukket ned om aftenen. Det var en ærgerlig fornemmelse at stå med. Der var mange følelser i spil den dag og tiden efter, fortæller Camilla Haustrup Hermansen.

Stor velvilje fra virksomheder
Danmark til den førende cirkulære økonomi i verden i 2030. Det skal blandt andet ske ved at genanvende 90 procent af alt affald, med en affaldsbranche som vil være i stand til at skabe et kredsløb for materialet mellem forbrug og produktion.

Da regeringen 18. maj præsenterede sit affaldsudspil, var det med visioner præget af klimapartnerskabets anbefalinger.

– Regeringens klimaudspil er et drømmeudspil på affaldsområdet, fordi det netop præsenterer en ny vej frem. Jeg ser det som første skridt på vejen mod en lang række andre indsatser, som jeg forventer, vil følge, siger Camilla Haustrup Hermansen.

Hun forklarer, at der eksempelvis på affaldsområdet har været meget fokus på plast. Men der er mange andre affaldstyper og materialekategorier, der kan og skal genanvendes, hvis regeringens 70 procent målsætning skal nås. Dem mener hun, der skal ses på.

– Jeg er virkelig stolt af den store vilje, der var til at bidrage til klimapartnerskabets første fase og de mange forskellige anbefalinger, vi har fået samlet sammen. Det er tydeligt, at både organisationer og virksomheder er indstillet på at omstille sig for at nå i mål. Virksomhederne vil gerne, og de har forpligtet sig til at tage det næste skridt, siger hun, siger hun til DI Business.

Rejse fra vision til praksis
I regeringens udspil er affaldssektoren netop klimaneutral i 2030, hvor målet også er at fjerne 80 procent af plastikaffaldet fra forbrændingsanlæggene. Og så skal Danmark sortere og genanvende mere affald i stedet for at importere og forbrænde det.

– Jeg er utroligt glad for, at regeringen anerkender potentialet i cirkulær økonomi og i at få erhvervslivet til at omstille sig med henblik på at øge eksporten. Jeg er spændt på at følge, hvordan regeringen vil omsætte sine visioner om cirkulær økonomi til praksis, siger Camilla Haustrup Hermansen.

Klimapartnerskabet og regeringens udspil passer som hånd i handske med Plus Pack-direktørens egen hverdag, hvor kunderne skal flyttes fra tidligere tiders produkter til nye løsninger med mere genanvendt materiale.

Ifølge Camilla Haustrup Hermansen kan det være en udfordrende proces. Virksomheden skal forklare kunderne, hvorfor det er vigtigt at gå fra emballage i materialer, der er svære at genanvende, til nye typer materialer, der lettere kan få nyt liv efter endt brug. Genanvendte materialer kan ofte have indflydelse på produktets udseende og pris.

– Jeg håber, at klimaudspillet bliver forhandlet på plads med målet om at genanvende 80 procent af plasten. Det kan forhåbentlig gøre det nemmere for hele vores branche at udvikle løsninger med fokus på at øge genanvendelsen af materialer, siger Camilla Haustrup Hermansen.

EUs plastdirektiv afgørende
I Camilla Haustrup Hermansens optik, kan den danske klimaplan ikke stå alene. Hun er derfor engageret i Den Europæiske Plastikpagt, hvor EU’s plastdirektiv fra 2019 spiller en nøglerolle for klima- og affaldspolitik.

– Plastdirektivet kan få stor betydning for mange virksomheder i plastbranchen. Det har stor fokus på plastemballage, og vi er kun lige begyndt at forstå, hvilken betydning det kan få for mange traditionelle forretningsmodeller. De tager afsæt i det engangsplast, vi har vænnet os til som forbrugere siden 1960’erne, siger Camilla Haustrup Hermansen.

Artiklen er bragt i samarbejde med DI Business.

Kilde: https://www.danskindustri.dk/di-business...

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078