23948sdkhjf

- Vi vil hellere investere i nye maskiner end sige nej til opgaver

Dan Hill Plast har investeret stort de sidste 20 år og udvidet maskinparken, blandt andet med en rotationsstøbemaskine, som kan støbe emner større end fire meter

Viljen til at investere er stor hos Dan Hill Plast i Hornsyld, syd for Horsens. Virksomheden laver rotationsstøbning i plast.

De sidste to årtier har de to ejere, adm. direktør Peder Madsen og hans søster kvalitets- og indkøbsdirektør Lone Madsen, investeret i maskine efter maskine, og fabrikken er udvidet flere gange. Samtidig er bemandingen øget til 55 medarbejdere.

Læs også: Direktør: Rotationsstøbning skal ind i designernes tanker


- Jeg vil hellere investere i en ny maskine, end at skulle sig nej til nye opgaver, siger Peder Madsen.

I en af de nyere produktionshaller viser han virksomhedens største rotationsstøbemaskine frem. Den kan støbe emner op til godt fire meter.

- Vi havde ikke nogen kunder til den maskine, da vi købte den i 2015 og byggede den ny hal, men det har vi fået efterhånden, siger Peder Madsen. Investeringen i maskine og produktionshal røg dengang op omkring 15 mio. kroner.

- Nogle gange er man nødt til at springe ud i en investering. Det er det der med hønen og ægget. Hvad kommer først, siger han.

Læs også: Rotationsstøber leverer 32 kvindeurinaler til festivalsæsonen


Tragte og urinaler
Lige nu producerer kæmpemaskinen nogle store, gule tragte til såmaskiner fra svenske Väderstad, som Peder Madsen kalder "såmaskinernes Rolls Royce."

Maskinen producerer også de iøjnefaldende lyserøde kvindeurinaler for firmaet Lapee. De har allerede betjent kvinder på Roskilde Festivalen, Smukfest og på københavnske Distortion.

Da Peder Madsen så modellen til kvindeurinalet, kunne han med det samme se, at det var et emne, der kunne produceres med rotationsstøbning.

Rotationsstøbning er en støbemetode, hvor en flydende plast bliver fordelt rundt i en form ved hjælp af rotation under høj varme. Når det handler om produktion af fendere og bøjer, kan det sammenlignes med en pandekagedej.

Læs også: Rotationsstøberi: Maskininvesteringer ses i 2018-regnskab


- Det er fuldstændigt, som når du fordeler en pandekagedej ud på en pande. Den størkner, når den rammer den varme pande, smiler Peder Madsen. I andre tilfælde starter man med et plast-pulver.

Teknologien er især velegnet til store emner, som ikke kan støbes ved sprøjtestøbning.

En af virksomhedens store haller er indrettet alene til lager for alle støbeformene. Her er hyldemeter efter hyldemeter med store forme.

Beholdere og rør
- Rotationsstøbning er velegnet til hule emner som tanke og beholdere, alt hvad der skal indeholde noget. Men det kan også bruges til afdækninger og til legepladsudstyr for eksempel rutchebaner, forklarer Peder Madsen.

Læs også: Her er chefen er blevet piccoline


Dan Hill Plast er hovedsagelig underleverandør, men fenderne med navnet Dan-Fender er virksomhedens eget produkt.

- Min far købte en fenderproduktion i Tastrup i 1982, som var gået konkurs, og siden har vi udvidet sortimentet.

Dan Hill Plast har i stigende grad tilført de støbte plastemner værdi. Det er for eksempel sket ved at indstøbe bolte i emnerne, eller ved at lave monteringsarbejde, sådan at kunderne får en færdig enhed frem for et råt plastemne.

- Vi har set den tendens de sidste 10 år. Når vi for eksempel samler og monterer et produkt, så øger vi produktets værdi. Normalt vil rotationsstøbte emner ikke transporteres langt, fordi det meste i transporten er luft. Men når produktet er tilført værdi, så kan det sendes over større afstande. Vi sender i dag produkter til eksempelvis Sverige, Polen og også til Kina, siger Peder Madsen.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.079