23948sdkhjf

20 års arbejde slut: Evida og Wavin sender stålet på pension

Et stort renoveringsprojekt, der så sin begyndelse ved årstusindskiftet, er ved vejs ende.

Læs også: Wavin åbner rugekasse for fremtiden

I januar måned blev den sidste strækning i det danske gadenet med gamle stålledninger til gasdistribution, strømpeforede ledninger, skiftet ud med plastlednin-ger.

Det betyder, at Evida nu har et nationalt homogent gadenet til gasdistribution bestående af plastledninger.

Gamle strømper
Det er Wavin, der har leveret de nye plastledninger, mens Evida selv har stået for udskiftningen. I alt er over 11.400 meter stålrør skiftet.

- Det, der er udskiftet er gamle støbejernsledninger, der i sin barndom er etableret til transport af bygas, og som i forbindelse med overgangen til naturgas blev foret indvendig med en tynd plastbelægning (strømpe, red.) for at gøre den egnet til transport af naturgas. Ledningerne er slidte og svære at reparere på, og vi har oplevet et stigende antal utætheder på nettet, fortæller Søren Hylleberg, driftsdirektør hos Evida om årsagen til udskiftningen af de mange kilometer rør.

Regningen for hele projektet løber op i et to-cifret millionbeløb. Nærmere kan Evida ikke komme det, da projektet strækker sig over to årtier og de gamle regnskaber derfor ikke længere er tilgængelige.

Hurtigere genetablering
Overgangen fra stål til plast betyder ikke alene, at Evida nu står med et langt mere fremtidssikret gas-gadenet.

Med de nye plastledninger følger en langt højere forsyningssikkerhed.

Langt størstedelen af overgravninger af gasdistributionsnettet sker i forbindelse med anlægsarbejder på vejnettet, hvor entreprenøren kommer til at ramme gasledninger i forbindelse med gravearbejde, eller når der skal skydes anden infrastruktur gennem jorden.

Læs også: Også femte gang er lykkens gang

- De ny ledninger af plast betyder, at vi hurtigere kan genetablere ledningen i forbindelse med eventuelle overgravninger, så vores kunder hurtigere får genoprettet gasforsyningen, forklarer Søren Hylleberg.

Klar til den grønne omstilling
Plastrørene er også medvirkende til at fremtidssikre gasdistributionsnettet i forhold til den grønne omstilling.

- Udskiftningen af de gamle stålledninger betyder også, at gasdistributionsnettet nu er klar til en fremtid, hvor der måske vil blive iblandet brint i gassen, så CO2-udledningen kan blive nedbragt, siger Søren Hylleberg og fortsætter:

- Og da de nye rør forventes at have en levetid på minimum 50 år, vil vores gasin-frastruktur kunne levere sikker forsyningssikkerhed i mange år endnu.

Evida vedligeholder i alt mere end 18.000 kilometer rør, der udgør det nationale gasdistributionsnet.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.082