23948sdkhjf

Fimek dyrker de små serier

Fimek producerer plast-emner til robotvirksomheder og iværksættere. Virksomheden producerer sine værktøjer på eget værksted

Fynske Fimek ApS dyrker markedet for små serier. De serier, som de store plastfirmaer slet ikke er interesseret i. Firmaet producerer blandt andet plastdele til de fynske robotvirksomheder, til iværksættere og til flere vindmøllevirksomheder.

- Det kan være et nyt produkt, hvor der kun skal produceres 500 emner eller mindre, siger Jack Eckhoff, produktionschef og medejer. Han kan godt lide at arbejde med iværksættere og prøve at gøre deres ideer til virkelighed.

Egne værktøjer
Fimek har udviklet sine egne sprøjtestøbeværktøjer, som er enkle og billige. Det passer godt til de små serier. Der kan være serier helt ned til 50 emner. Derfor er det vigtigt med billige værktøjer.

I plast-produktionshallen står 12 sprøjtestøbemaskiner. De syv er forholdsvis nye, de ældste har mere end 30 år på bagen. Den nyeste er en Arburg Allrounder 470C med et tryk på 150 tons. Den har indbygget robot til at tage emner ud og lægge dem på et transportbånd.

På en af maskinerne kører lige nu en stor serie af små dele til et robotfirma. På en anden maskine kører en produktion af sorte, bløde hætter til beskyttelse af store møtrikker på vindmøller.

Der bliver støbt produkter i en række forskellige plasttyper. Nogle i polyurethan, andre i polyamid iblandet 30 procent glasfiber, hvilket giver et meget stærkt og slagfast materiale.

- I dag ser vi, at mange metaldele bliver erstattet af den slags materialer, siger Jack Eckhoff.

Egne værktøjer
Fimek fremstiller selv sine værktøjer, så der er kort fra tanke til handling i virksomheden. Værktøjsfremstillingen foregår i metalværkstedet i den anden side af virksomheden.

- Det er en stor fordel for os, at vi har det hele i huset. Når vi skal rette lidt på et værktøj, så sætter vi det bare på sættevognen og ruller det fra plastafdelingen og over i metalværkstedet. Det skal ikke forbi et andet firma. Vi kan hurtigt få rettet værktøjet og få lavet nye prøver, siger Jack Eckhoff.

Gamle og nye
Selv om nogle af Fimeks sprøjtestøbemaskiner er gamle, så fungerer det fint for virksomheden. De gamle maskiner kan klare nogle af de mindre ordrer, og de nye kan klare nogle større ordrer, og de er også gode til at køre automatisk natten over.

- Vi har kvalitetsovervågning på de nye maskiner, så de overvåger, om der bliver fyldt den rigtige mængde i formen. Maskinen stopper automatisk, hvis formen ikke bliver fyldt helt op.

Fimek er gradvist ved at indføre robotter. Foreløbig er der robotter på de to mest moderne Arbrug-maskiner.

- Vi vil få flere robotter i fremtiden. Det er en stor hjælp, fordi robotterne kan tage fra og lægge emner i kasser, siger Jack Eckhoff.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Redaktionen anbefaler

Send til en kollega

0.172