23948sdkhjf

Ambu-samarbejde skal teste PVC til genanvendelse

Hospitaler og klinikker bruger store mængder medicinsk engangsudstyr, hvor ca. 40 procent er lavet af blød PVC, der i dag skal sendes til deponi og ikke kan indgå i den almindelige affaldssortering eller genanvendes.

Men det vil en stor indsats fra Rigshospitalet Glostrups medarbejdere nu forsøge at lave om på.

Medarbejderne på Rigshospitalet Glostrup vil i en testperiode over to måneder indsamle anæstesimasker fra en række specialer. For at sikre, at udstyret er helt ensartet, leverer producenten af medicinsk udstyr Ambu A/S de anæstesimasker, der bruges på afsnittene i hele perioden.

De brugte masker sendes til Teknologisk Institut, der fjerner blødgørere og andre tilsætningsstoffer gennem kemisk oprensning og sterilisation af plasten.

Sådan gør de: Et nyt PVC-materiale vil blive skabt ved at tilføje nye blødgørere og additiver og projektet vil herefter undersøge, om dette materiale kan bruges til fremstilling af nye produkter – og meget gerne nye Ambu-produkter.

 

 Målet med projektet er således at skabe et cirkulært kredsløb for genanvendelse af Rigshospitalet Glostrups medicinske engangsudstyr.

 

- Indsamlingen har været en stor succes blandt hospitalspersonalet, og det har åbnet øjnene for, hvordan vi kan genbruge plastik, både i vores arbejde og derhjemme. Vores sorteringssystem er meget nemt og det er skønt, at de brugte masker på sigt kan komme patienterne til gavn igen, siger Mette Skriver, specialeansvarlig på anæstesiafsnittet på Rigshospitalet Glostrup og initiativtager til indsamlingen.

Ny spiller på genanvendelsesområdet
Til at rense plasten og fjerne blødgørere benytter Teknologisk Institut teknologien superkritisk CO2, der er et miljøvenligt opløsningsmiddel, som kan udvaske uønskede tilsætningsstoffer og dermed skabe renere materialer, der kan benyttes til nye produkter.

- Hvis vi kan demonstrere genanvendelsen af blød PVC til nye produkter af høj værdi, vil det betyde, at vi kan bringe medicinsk udstyr ind på genanvendelsesområdet, og at det kan indgå i den cirkulære økonomi. Det vil være et stort fremskridt inden for genanvendt plast, siger Peter Sommer-Larsen, forretningsleder på Teknologisk Institut.

For Ambu har det været interessant at opleve, at hospitalerne i deres travle hverdag har en stor interesse for genanvendelse af medicinsk udstyr i blød PVC.

- Det er vigtigt for Ambu, at vi tager et ansvar for at vores produkter belaster miljøet mindst muligt. Vi har derfor længe haft fokus på internt at genanvende sprøjtestøbt PVC fra vores produktion i nye produkter, og vi vil i fremtiden fokusere på at benytte genanvendt plast i produkter, hvor det er muligt, siger Annette Bitz, Principal Biosafety Specialist og Ambus repræsentant i MUDP-projektet.

Efter projektets start er Ambu blevet kontaktet af andre hospitaler, som også har interesse i at forsøge at genanvende PVC fra medicinsk udstyr.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125