23948sdkhjf

Minianlæg med mobilt potentiale åbnet i Randers

Knap 30 mennesker havde taget turen gennem sommerhede Danmark for at overvære den officielle åbning af Plastcon – et nyt anlæg i miniskala, der kan omdanne plastaffald til diesel.

Anlægget er udviklet af Makeen Energy, og meningen er nu, at anlægges teknologi skal bredes op i stor skala.

- Lige kan anlægget tage 35 kilogram pr time. Når vi kommer op i fuldskala taler vi ét ton i timen, sagde Anders Bjørn, COO i Makeen Energy, da han viste anlægget frem for de interesserede fremmødte.

Det besværlige plast
Anlægget anvender pyrolyse til omdannelsen af det, som dagen igennem blev kaldt ”besværligt affald”. Det er det blandede, beskidte plast, der ikke kan genanvendes og derfor brændes af i dag. Makeen Energy håber, at de vil kunne blive aftagere af besværligheden omdanne plasten til diesel, som blandt andet kan bruges i den maritime sektor eller som fyringsolie.

- Men det er vigtigt at understrege, at vi ikke vil konkurrere med genbrug og genanvendelse. Det må og skal altid komme først, understregede business unit director i Makeen Energy Christian Fredberg.

Det mobile potentiale
Pyrolyseanlæg ser man så småt dukke op i affaldsindustrien, men det nye ved anlægget i Randers er det mobile potentiale.

- Vi arbejder med at kunne flytte anlægget derhen, hvor plasten er for at spare transportomkostninger. Vi taler om at kunne flytte anlægget i en 40 fods container på en uges tid fra bestilling, sagde Anders Bjørn.

Han nævnte blandt andet potentialet i Kina og Afrika, hvor store mængder plast aktuelt er opbevaret på deponi. Her ville et anlæg kunne skabe en forretningsmodel for lokale indsamlere, der ville kunne tjene penge på at indsamle plasten.

- Plasten ville pludselig få en værdi, fordi der ville komme et brugbart materiale ud på den anden side. Så er vi måske færdige med at se de store mængder plast på land og i vandet, sagde Christian Fredberg.

Sådan virker anlægget:

Plasten neddeles og fraktioner såsom metal og store mængder organiske materialer sorteres fra.

Plasten smeltes ved 230 grader, da man så er sikker på at alle typer plasttyper har nået deres smeltepunkt.

Den flydende masse opvarmes til mellem 400 og 700 grader til en gasform, der kondenseres til en væske. Den væske raffineres til det færdige produkt, der kan indgå som maritim diesel, fyringsolie eller fremstilling af kemikalier.

 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11