23948sdkhjf

Plastindustrien og Energistyrelsen tager en energi-svingom mere

51 millioner kroner.

Så mange penge fik 23 danske plastvirksomheder i alt tilbage i PSO-lempelse, da de i perioden 2014-2018 arbejdede målrettet på at spare på energien.
Nu tager en lang række af de samme virksomheder - og en enkelt ny - en omgang mere.

Energistyrelsen og Plastindustrien har underskrevet en fornyelse af den seneste brancheaftale, der forpligter de involverede til at indføre en række energibesparende tiltag i de respektive virksomheder.

Enkelt ny virksomhed
Indtil videre har 16 virksomheder givet tilsagn om at indgå en ny aftale. Her i blandt er gengangere som Sky-light og Letbæk Plast.

Den eneste nye virksomhed, der joiner netværket, er rørfremstillingsvirksomheden Uponor.

- Et par virksomheder har valgt at trække sig fra aftalen, fordi PSO-tariffen for 2019 er en del lavere end første ventet. Det ændrer dog ikke på, at de resterende virksomheder ser en stor fordel i de besparelser, de forventer at opnå over den næste periode, siger Anders Kildegaard Knudsen, miljøkonsulent hos Plastindustrien.

Netværket skal mødes 3-4 gange om året, altid med en af de deltagende virksomheder som vært.

På ERFA-møderne drager man erfaringer af hinanden og får dermed gode idéer til nye energibesparelser i fremtiden.

Direkte besparelse
Hvorfor er det så attraktivt for virksomhederne at deltage, når PSO-afgiften alligevel afskaffes snart?

- Hvad du kan spare på energien, er en direkte besparelse på bundlinjen. Med denne aftale får virksomhederne dels lempelser i PSO-afgiften og de sparer på energiudgifterne. Sidst betød det ca. 2,2 millioner retur til virksomhederne i gennemsnit, alene i lempelser, siger Anders Kildegaard Knudsen.

Pharma-Tech barberede 25 procent
Udover de mange millioner skal lægges de individuelle energibesparelser, det lykkedes de enkelte virksomheder at spare i projektperioden. blandt andet barberede Pharma-Tech hele 25 procent af virksomhedens energiforbrug.

Samlet set har virksomhederne opnået besparelser på knap 17.000 MWh/år hvilket nogenlunde svarer til det årlige forbrug fra godt 3.800 husstande.

Selvfølgelige har virksomhederne lagt nogle summer til investeringer i energibesparelserne, men den gennemsnitlige tilbagebetalingstid for energiprojekterne i første periode var 3,9 år.

Udover de direkte besparelser til de deltagende virksomheder er energiprojekterne med til at inspirere den resterende del af branchen og dermed gøre Plastindustrien til et godt eksempel på, hvordan miljøhensyn og økonomi går hånd i hånd.

Den nye aftaleperiode udløber ved udgangen af 2021, hvorefter PSO-afgiften afskaffes helt.

Læs mere om: PSO
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109