23948sdkhjf

Nyt nordjysk samarbejde skal loope genanvendt EPS

Som led i at få gjort Nordjylland mere cirkulært, har Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark (NBE) igangsat et samarbejde, der skal danne et loop for genanvendte EPS-materialer i Nordjylland.

- Vi har en virksomhed i netværket, der kan aftage den brugte EPS og lave det nyt råmateriale, og nu er vi ved at få undersøgt, om det borgerindleverede EPS til de kommunale genbrugspladser giver mening at bringe ind i loopet. Bagefter skal vi finde en aftager, og så er loopet en realitet, siger Sebastien Pedersen Bouchara, der er projektleder hos NBE.Målet er at få forenet regionens kommuner, virksomheder og videnscentre i et projekt, der kan øge den cirkulære proces for EPS-materialer.

Han tilføjer, at de i første omgang ser efter en aftager inden for Nordjyllands grænser, fordi det ligger som en naturlig del i deres netværksarbejde. Men en aktør uden for Nordjylland også kan blive aktuel, hvis det er det, der giver mest mening.

Det Cirkulære Nordjylland
NBE er projektleder på et regionalt projekt kaldet Det Cirkulære Nordjylland, hvor plast har et stort fokus.

NBE forventer at iværksætte flere forskellige plastloops i Nordjylland over den kommende tid.

Med i samarbejdet er også sektionen EPS-branchen under Plastindustrien.

Relationer betaler sig
Det er Thisted-virksomheden EPS-Recycle A/S, der bliver central i at få skabt loopet, fordi de i forvejen lever af at genanvende EPS og omdanne det til polystryren (PS).
Skabelsen af loopet handler om at få bygget bro mellem parter, der kan hjælpe hinanden og som er inden for et afgrænset geografisk område, fordi der er gevinst i at kende hinanden på tværs, siger Sebastien Pedersen Bouchara.

- Det handler om at få skabt symbioser, der kan hjælpe hinanden i en fælles interesse. Vores erfaringer viser, at gode relationer har det med at ende ud i samarbejder, så vi gør, hvad vi kan for føre folk sammen i netværket, hvis de på nogen måde kan få noget ud af at hjælpe hinanden, siger projektlederen.

Udover EPS-Recycle A/S deltager en ph.d.-studerende fra Aalborg Universitet i projektet, fordi han er ved at lave en dybdegående kortlægning af de nordjyske plastressourcestrømme.

Dette skal hjælpe med at kvalificere indsatsområderne, så der kan fokuseres på de steder hvor mængderne er størst, i forhold til de ressourcer der er til rådighed. Her han nævnes at de nordjyske genbrugspladser også er i spil som indsamlingskanal, slutter Sebastien Pedersen Bouchara. 

I samarbejdet deltager også EPS-branchen, der er en sektion under brancheorganisationen Plastindustrien.

Om NBE

  • Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark (NBE) er et partnerskab mellem Aalborg Kommune, Hjørring Kommune, Business Aalborg, Hjørring Erhvervscenter, Aalborg Universitet og Eniig Energi A/S. Samtlige nordjyske kommuner og erhvervscentre er medlem, samt over 100 virksomheder.
  • I netværket arbejder virksomhederne med, at deres arbejde med bæredygtighed videreudvikles. Netværkets formål er at styrke de deltagende virksomheders konkurrenceevne gennem målrettet indsats gennem cirkulær økonomi.
  • Projektet ’Det cirkulære Nordjylland’ arbejder med at øge virksomheders vækst ved cirkulære initiativer.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094