23948sdkhjf

Beskidt plast får endnu en chance: - Vi har en lovende teknologi

Målet er at bane vej for en ny, cirkulær økonomi i nyt MUDP-projekt med tre danske virksomheder og Teknologisk Institut som projektleder

Mere end 50 procent af alt plastaffald udnyttes i dag til varmeenergi, men med et nyt partnerskab skal det mest beskidte plastaffald i fremtiden kunne genanvendes til nye plastprodukter. 

Partnerskabet består af Circular Plastic Systems, Topsoe og Omnicon med Teknologisk Institut som videncenter og projektleder. Det skriver Teknologis Institut på deres hjemmeside.

En af udfordringerne med plast er, at plastprodukter er komplekst sammensat af forskellige plasttyper eller er blevet så beskidte af madrester, jord, sand og andet, at det er umuligt at rense plasten og omsmelte den til nye produkter.

- Målet er at bane vej for en ny cirkulær økonomi for urent plastaffald. Plastaffald er en ressource, der helst skal blive til plast igen – også beskidt og sammensat plastaffald, som er notorisk svært at genanvende. Men vi har både en lovende teknologi til formålet i form af pyrolyse, og virksomheder, der står på spring til at aftage pyrolyseprodukterne. Produkterne skal bare være rene nok, siger projektleder Rasmus Peter Thomsen fra Teknologisk Institut i en pressemeddelelse.

Fakta

Projektet "Udvikling af miljøteknologier til optimal valorisering af produkter fra pyrolyse af forurenet plastaffald" er støttet af Miljøstyrelsens Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP).

Ifølge regeringens ”Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi” fra 2020 skal 80 procent af det plastaffald, som i dag havner i forbrændingsanlæg, udsorteres og genanvendes i 2030.

Ifølge tal fra Miljøministeriet og McKinsey (2016) bliver 57 procent af alt plastaffald brændt af. Samme år blev der produceret plastprodukter med 500.000 ton nyproduceret plast og blot 47.000 ton genanvendt plast.

Pyrolyse af plast er en proces, hvor plastaffald opvarmes til høje temperaturer i fravær af ilt. Denne proces nedbryder plastens lange polymerkæder til mindre molekyler, som kan omdannes til for eksempel olie.

Pyrolyseolie bruges i vidt omfang til produktion af brændstof, mens black carbon – et askelignende restprodukt – typisk bliver deponeret. I projektet sigtes der derimod efter, at alle produkter fra processen skal bruges til genanvendelige formål.

Kilde: Teknologisk Institut

Tre eksperter på renhedskrav

Affaldsplastens renhed og sammensætning er en central barriere, som brancheforeningen Plastindustrien blandt andet italesætter jævnligt og senest med udgivelsen af Designguiden 3.0. En guide, som Magnus Heunicke tidligere har opfordret industrien til at tage til sig.

Teknologisk Institut samlet tre af de virksomheder, der ved mest om renhedskrav til råmaterialer til plastproduktion - og om hvordan man forbedrer renheden af olieprodukter. 

"Sammen vil vi med støtte fra Miljøministeriet udvikle strategier og metoder, der skal bane vej for øget plast-til-plast-genanvendelse," skriver Teknologisk Institut i pressemeddelelsen.

Genanvendelse ved hjælp af pyrolyse

En af projektpartnerne er startup-virksomheden Circular Plastic Systems, der har etableret et pyrolyseanlæg i Frederiksværk. Anlægget håndterer blandt andet husstandsindsamlet plastaffald fra kommunen.

- Vi benytter en robust og effektiv patenteret pyrolyseproces, hvor plastaffaldet omdannes til olie og black carbon. Hvis vi i partnerskabet her kan forbedre processen og opnå endnu højere indvinding af de to pyrolyseprodukter, så er vi et skridt nærmere et muligt farvel til afbrænding og eksport af plastaffald, fortæller Philip Bresling, CEO for Circular Plastic Systems.

Genbrugsolie til plastproduktion

"For at forbedre renheden af pyrolyseolien får virksomheden Topsoe til opgave at udvikle opgraderingsstrategier til pyrolyseolien, så den kan danne grundlag for et nafta-lignende produkt – det olieprodukt, som bruges til plastproduktion," fortsætter Teknologisk Institut i meddelelsen.

David McCarthy, R&D Scientist fra Topsoe siger, at "den blandede landhandel, som plast jo er, smitter af på den pyrolyseolie, der kommer ud i den anden ende." 

- En stor del af olien vil være nafta, som kan bruges til plast, mens andre oliefragmenter indeholder forskellige urenheder. Vi skal derfor prøve at forstå, hvad det er for urenheder, så vi kan målrette vores teknologi til at fjerne dem og dermed også omdanne den urene olie til nafta, fortæller David McCarthy, R&D Scientist hos Topsoe, siger han.

Genanvendt black carbon

Pyrolyseproduktet black carbon, der består af fint kulstof samt forskellige mineraler, glasfibre og metal fra processen, har potentiale til at erstatte fossilt baseret black carbon, der bruges som farve- og fyldstof i række industrier. 

Teknologisk Instituts materialekemikere vil i projektet se på, om materialet kan bearbejdes til en ensartet, god kvalitet, så det kan genbruges som tilsætningsstof i betonindustrien, som projektpartneren Omnicon A/S producerer materialer til.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.782