23948sdkhjf

Nyt forum vil kæmpe kamp mod plast i havene

Mængden af plastik i verdenshavene forudses fordoblet over det næste årti. Nyt organ - Ocean Plastic Forum - skal komme plasten til livs.

15 danske organisationer har etableret et partnerskab - Ocean Plastic Forum – om bortskaffelse af plast i havet. Det er tiltrængt for undersøgelser viser, at 70 procent af det marine affald er plast. 

- Kombinationen af kommercielle aktører og non-profit organisationer sikrer, at Ocean Plastic Forum er synlig overalt, hvor spørgsmål om oceanerne diskuteres, og hvor erfaring og knowhow kan stilles til rådighed, skriver organisationen Plastic Change i en pressemeddelelse.

Behov for koordineret indsats
Sammenslutningen er opstået, fordi der er behov for en fuldkommen indsats.

For selvom de danske virksomheder i høj grad udvikler udstyr, teknologier og tjenester rettet mod at begrænse plastforurening i oceaner, havne og tilstødende floder, så har der hidtil ikke været nogen, der samler indsatsen. Virksomhederne er simpelthen for specialiserede i en eller få komponenter, står der i pressemeddelelsen. 

- For at lette indsatsen er Ocean Plastic Forum oprettet som en ramme, der støtter industrien i at opfylde markedets behov. Der oprettes desuden et støttesekretariat med viden, forskning, udvikling og information om plast i oceanerne - set fra en cirkulær økonomis perspektiv, fortæller Ocean Plastic Forum formand Niels Larsen, der er næstformand i Maskinmestrenes Forening.

- Mennesket har ret til et miljø uden plastforurening, og vi skal forhindre, at plastik ødelægger havmiljøet. Samtidig er plastik alt for værdifuldt til, at vi lader det gå til spilde eller brænder det af, siger Henrik Beha Pedersen, der er direktør i Plastic Change.

Også brancheorganisationen Plastindustrien er med i samarbejdet.

- Vi ønsker at forbedre miljøet i verdenshavene og langs kysterne ved at indvinde plasten, og målet er også at anvende den indsamlede plast så højt som muligt i værdikæden til nye produkter, alternativt gennem teknologier, der omdanner plasten til olie igen, siger miljøchef i Plastindustrien Christina Busk.

Fakta
Partnere Partnere i Ocean Plastic Forum er Maskinmestrenes Forening, Plastic Change, Plastindustrien, DESMI Ro-Clean, Danske Maritime, Port Environment, Plast Center Danmark, DAKOFA, Reaktor & Denova, DTU - Maritime DTU og DTU Aqua, Roskilde Universitet (RUC), Ingeniører uden Grænser (IUG), Fiskeri- og Søfarts Museet, KIMO samt NT Offshore.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14