23948sdkhjf

Ny standard for genanvendelse i fødevareemballage

Ny plastbakke med garantereret minimum 50 procent genanvendt plast.

At genanvendt plast har fundet vej til fødevareemballage er ikke nogen nyhed. Det har man produceret hos Færch Plast i Holstebro de seneste 10 år, hvor man hen ad vejen har arbejdet med at rykke grænsen for, hvor meget genanvendt plast, man kan få ind i emballage til fødevarer, med en kraftigt forbedret miljøprofil til følge.

Senest har de udviklet en plastbakke til et plantebaseret køderstatningsprodukt, hvor der er stillet sikkerhed for en vis mængde genanvendt plast i emballagen.

- Det nye er, at den nye bakke garanterer 50 procent indhold af post-konsumt plast, det vil sige plast, der allerede har været ude hos forbrugeren én gang. I virkeligheden er tallet nok højere, uden at sætte præcise tal på. Og her er vi unikke ifht brancehen, siger Jesper Emil Jensen, der er VP i Færch Plast.

Brugt PET
Plastbakken er udviklet i samarbejde med fødevareproducenten Naturli’, der er årelang kunde hos plastfabrikken i Holstebro. Naturli’ ønskede en emballage med en høj grad af genanvendt plast, og valget faldt på brug af granulerede PET-flasker, som Færch Plast allerede bruger i deres produktion.

- Dertil kommer, at vi nu begynder at se at plastbakker også finder vej ind i recycling strømmen. Hvorfor en del af den genbrugsplast vi modtager nu også kommer fra tidligere bakker, siger Jesper Emil Jensen.

Det kunne passende være emballage fra Færch Plast selv, siger han:

- Alt den emballage, der forlader vores fabrikker, kan tages tilbage og bruges igen, slår han fast.

To-lags emballage
Fremstillingen af emballagebakkerne foregår på fabrikken i Holstebro, hvor neddelt PET-materiale fra eksempelvis brugte pantflasker decontamineres efter krav, der gør dem egnet til brug sammen med fødevarer.

Dernæst ekstruderes materialet med en side af henholdsvis genanvendt og virgint plast, så sidstnævnte er den med fødevarekontakt.

- Det virgine materiale er ikke renere end det andet, men Færch Plast har truffet en beslutning om at gøre sådan for at modgå de eventuelle variationer i forseglingsevnen og migrationsgraden, der kan være i genbrugsplast, siger Jesper Emil Jensen.

Perspektivet i post-konsumt
Men hvor langt kan vi komme med andelen af genanvendt plast i fødevare emballage? På 10 år er Færch Plast kommet fra nul til over 50 procent, så hvad byder fremtiden?

- Man vil nok aldrig se emballager af 100 procent genanvendt plast, fordi vi stadig har behov for tilførsel af nye materialer. Men målet må i første omgang være at lukke loopet og undgå tilførsel af fossilt plast og se på, hvad eksempelvis biobaserede produkter kan tilbyde. Så tror jeg, det bliver realistisk med emballager med 90 procent post-konsumt, og 10 procent bioplast plast inden for de næste 10 år, siger Jesper Emil Jensen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11