23948sdkhjf

Dansk Affaldsforening: Målet er et samfund fri for fossil plast

Plast skal kunne genanvendes igen og igen og skal på sigt laves af andet end olie, mener Dansk Affaldsforening. Foreningen ønsker al fossil plastik er udfaset i 2050.

Plast er et fremragende produkt - men elendigt affald. Det er besværligt at affaldssortere, dyrt at komme af med for kommunerne og fordi det består af mange typer - og ofte sat sammen i ét produkt - er det besværligt for virksomheder at bruge genanvendt plast.

Derfor er der brug for en regulær plastrevolution, hvis vi i fremtiden vil bruge plast mere miljøvenligt - og samtidig undgå at forværre de store problemer med plastikforurening.

Det mener Dansk Affaldsforening, interesseorganisation for kommuner og kommunale affaldsselskaber, som nu lancerer en ny politik for plastaffald.

- I kommunerne og affaldsselskaberne arbejder vi hver dag målrettet på at gøre det nemmere at sortere plast fra til genanvendelse. Men vi må og skal videre. Derfor lancerer Dansk Affaldsforening en plastpolitik - en tretrinsraket - hvor målet er et samfund helt fri for nyproduceret fossil plast i 2050, siger Mads Jakobsen, formand for Dansk Affaldsforening.

Plastaffald koster kassen
I dag er det sådan, at plast, ligesom det meste andet affald, koster penge at genanvende, påpeger han.

- Særligt emballagen er et problem. Virksomhederne skal have incitament til at bruge genanvendt plast til emballage, og ny plast skal være fossilfri. Derfor sætter vi ambitiøse delmål, der skal føre frem til et samfund, hvor al fossil plast er udfaset i 2050, mener Mads Jakobsen.

Konkret foreslår Dansk Affaldsforening, at plastemballage, som ikke er designet til genanvendelse, udfases i 2025. Derefter skal målet være, at Danmark i 2035 skal være fri for nyproduktion af fossil plast - i første omgang til forbrugerprodukter. Begge disse mål leder vejen mod det endelige mål at gøre Danmark fri for al fossil plast i 2050. Det flugter med Danmarks ambition om at være uafhængig af fossile brændsler til energi i 2050.

Både Danmark og EU skal på banen
- Opgaven er enorm og kræver, at politikerne sætter klare, ambitiøse mål, der udgør en stærk ramme om indsatsen, gerne fulgt op af krav til produkterne og afgifter på fossil plast og produkter af engangsplast. Samtidig bør vi høste de lavthængende frugter, der er modne og klar til at plukke. Vi bør udvide pantsystemet til også at omfatte plastflasker til juice- og saftprodukter, så emballagerne kan bruges til det samme formål igen og igen, siger Mads Jakobsen, formand for Dansk Affaldsforening.

Dansk Affaldsforening anerkender, at der både skal dansk såvel som EU-lovgivning til, for at målene kan indfries. Men vinduet er åbent netop nu, idet EU arbejder på en plastikstrategi samtidig med, at den danske regering både har varslet en plan mod plastforurening og en strategi for cirkulær økonomi.

- Timingen er god, så lad os give den fuld skrald og få sat de mål, der skal til for at trække samfundet i en rigtig, grøn retning, siger Mads Jakobsen.red

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.422