23948sdkhjf

Sværdtyveri: Nu er kommunen gået over til plast

Efter talrige tyverier tyer Aalborg Kommune nu til plast-attrapper.

Sværdet på statuen af den lille kosak på Gabels Torv i hjertet af Aalborg er tilsyneladende i høj kurs blandt byens ungersvende. Når et nyt bliver sat på, får det højst lov at sidde en uge eller to, så er det brækket af igen, det skriver lokalmediet Aalborgnu.dk.

- Jeg tror sådan set ikke, det er hærværk, men mere noget med, at nogle får nogle bajere, og så vil de vise hinanden, hvad de kan, siger formand i kommunens entreprenørafdeling Henning Sørensen.

Som ansvarlig for byens springvand og statuer kan han igen og igen konstatere, at statuen på et af byens mest centrale strøg bliver afvæbnet. Sværdet bliver ganske enkelt brækket af, skriver mediet. 

- Nu er vi begyndt at lave sværd i lexan, et plastmateriale, der bliver patineret, så det ligner resten af figuren. Det er langt billigere end bronze, forklarer han.

Nyt våben holdes hemmeligt
De hyppige udskiftninger er begyndt at tære på den lille statue, der bærer navnet "En rasende kosak".

Sværdet sidder fast med en skrue i figurens hånd og Henning Sørensen frygter, at hånden snart knækker.

Derfor har man valgt i en længere periode at lade figuren stå uden våben, for at skåne den mod yderligere overgreb. Samtidig overvejer man, om statuen skal beskyttes yderligere eksempelvis ved at hæve det en halv meter mere fra jorden. 

Kopier i plast
Kosakken har senest fået et våben i det sene forår. Også det forsvandt meget hurtigt igen.

På Henning Sørensens kontor ligger det rigtige bronzesværd, dels nogle plastiskkopier, som kan sættes på, når han synes, det er tid.

Hvornår han planlægger at bevæbne figuren igen, vil han ikke afsløre.

- Nej det fortæller vi ikke. Hvis vi siger, hvornår det sker, forsvinder det bare endnu hurtigere. Hvis vi derimod bare sætter et på engang, kan vi håbe på, at det får lov at være i fred nogle uger, siger han.

Den rasende kosak kom til Aalborg i 1935 som en gave fra en bronzestøber i København og blev opstillet i anlægget ved Danmarksgades Skole. Statuen blev senere fjernet, da fortovet på Boulevarden skulle udvides. I 2010 blev den flyttet til sin nuværende placering på Gabels Torv i Aalborg Centrum. .

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078