23948sdkhjf

EU vedtager ny emballageforordning: Skærpede krav til cirkularitet

EU's emballageforordning, som blev vedtaget i denne uge, stiller skærpede krav til genanvendt indhold og design af emballage. Plastindustrien støtter op om de nye regler og ser dem som et vigtigt skridt mod en mere cirkulær emballageproduktion

Den længe ventede Packaging and Packaging Waste Regulation (Emballageforordningen) blev i denne uge vedtaget af EU's Ministerråd og træder dermed i kraft som lovgivning i EU.

Forordningen skal fremme en cirkulær økonomi ved at stille skærpede krav til emballagedesign, genbrug og genanvendelse.

Hos brancheforeningen Plastindustrien bliver de nye regler modtaget med glæde. Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien, siger:

- Forordningen er et vigtigt skridt fremad i vores fælles indsats for at reducere ressourcespild og fremme cirkularitet. Den ligger helt i tråd med det arbejde, vi i Plastindustrien har gjort gennem mange år – blandt andet med vores designguide, der hjælper virksomheder med at designe emballager til genbrug eller genanvendelse. Vi er især glade for kravene om genanvendt indhold i emballage, som vil styrke efterspørgslen efter og produktionen af genanvendt plast i høj kvalitet, også til fødevarekontakt, siger hun i en pressemeddelelse.

Krav til indhold 

Blandt de nye regler er krav om genanvendt indhold, herunder mindst 10 procent genanvendt materiale i kontaktsensitive emballager af ikke-PET-plast inden 2030 og mindst 65 procent i engangsplastflasker inden 2040.

Derudover skal udbydere af take-away tilbyde genbrugelige alternativer til engangsprodukter som emballage og drikkebeholdere, hvilket skal reducere affald og fremme genbrug.

Endelig skal forbrugerne informeres bedre gennem mærkning og tydelig oplysning om emballagens materiale og indhold af genanvendt plast.

Styrket incitament 

Christina Busk håber, at reglerne vil være med til accelerere overgangen til en cirkulær økonomi:

- Med de nye krav får vi skabt stærkere incitamenter for virksomhederne til at tænke cirkularitet ind i deres produktdesign. Det er både med til at styrke innovationen og potentialet for genbrug og genanvendelse.

Reglerne i emballageforordningen træder i kraft i midten af 2026.

Emballageforordningen

Emballageforordningen indfører blandt andet:

Krav om genanvendt indhold i emballage. Bl.a. et mål om mindst 10 % genanvendt materiale i kontaktsensitive emballager af ikke-PET-plast i 2030 og mindst 65 % i engangsplastflasker i 2040. 

Fokus på genbrugssystemer. Udbydere af take-away skal tilbyde genbrugelige alternativer til engangsprodukter, for eksempel emballage og drikkebeholdere, for at reducere affald og fremme genbrug. 

Krav om styrket forbrugeroplysning gennem mærkning og information om emballagens materiale og genanvendelsesindhold.

Kilde: Plastindustrien

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063