23948sdkhjf

Magisk tal blev nået sidste år, men vild vækst har lagt sig

Efter flere år med vækst i antallet af flasker og dåser, der kom retur i pantsystemet, er der i 2023 kommet to mia. flasker og dåser retur, hvilket er status quo. Returprocenten på 92 er også den samme. Dermed ser de senere års vækst ud til nu at have stabiliseret sig på et højt niveau fremgår det af årsrapporten fra Dansk Retursystem

Efter flere år med vækst i antallet af pantreturnerede flasker og dåser, er der i 2023 kommet to mia. flasker og dåser retur, hvilket er status quo. Returprocenten på 92 er også den samme. Dermed ser de senere års vækst ud til nu at have stabiliseret sig på et højt niveau fremgår det af årsrapporten fra Dansk Retursystem.

Dermed er striben af rekorder hos non-profit-virksomheden afbrudt. De senere år har ellers budt på konstant vækst i antallet af afleverede flasker og dåser, og i 2022 blev det magiske tal på to mia. enheder på et år nået. 

I 2023 ligger pantmængderne fortsat på 2 mia., og Dansk Retursystem peger i sin årsrapport på, at markedet har stabiliseret sig.

- Efter nogle turbulente år, hvor der kom pant på juice og flere andre nye produkter i pantsystemet, samt en corona-nedlukning, der ændrede markant på danskernes forbrugs- og pantvaner, har pantmarkedet nu stabiliseret sig. Vi kan se, at mængderne ikke er gået tilbage efter flere år med vækst, men fortsat ligger på et højt niveau, siger Lars Krejberg Petersen, adm. dir. i Dansk Retursystem i en udtalelse.

Returprocenten ligger stabilt på 92 procent, hvilket gør Danmark til et af de lande, der panter mest. 

Men Dansk Retursystem har ambitioner og man vil stadig gerne nå en højere returprocent, for når flasker og dåser pantes i stedet for at havne i skraldespanden, bliver de genanvendt til nye i et lukket kredsløb.

- Pant handler ikke kun om de penge, man får retur, men også om, at man gør noget godt for klima og miljø, når man panter. Derfor taler pant ind i tidsånden med øget fokus på klima og miljø, og det kan være med til, at vi kan få mere retur, siger Lars Krejberg Petersen.

I Danmark bliver hele 96 procent af alle flasker og dåser genanvendt til nye i et lukket kredsløb, hvilket er en fremgang på en procentpoint. Der er meget lidt spild i processen, og den sidste del bliver genanvendt til andre højkvalitetsprodukter. 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078