23948sdkhjf

Afvist: Fyn skal sortere plast som alle andre

Partier vil ikke give fynske kommuner dispensation til at sortere plast i restaffald  - Plastindustrien bakker op om beslutningen: "De har valgt at prioritere kvalitet i plastsorteringen"

Ti fynske kommuner har længe arbejdet på at opnå en dispensation for, at borgerne skal sortere i ti husstands-fraktioner som EU-reglerne foreskriver. Kommunerne ønskede i stedet at lade borgerne sortere plast, mad- og drikkekartoner i restaffald og lade et centralt sorteringsanlæg sortere plasten fra på et senere tidspunkt i processen.

Men nu har Miljøministeriet afvist ønsket fra Fyn: Tilladelsen til at blive undtaget fra de almindelige krav om affaldssortering bliver ikke givet.

Beslutningen er taget, fordi blandt andre Miljøstyrelsen har slået fast, at det foreslåede sorteringsanlæg ikke vil kunne bruge det indsamlede plast til nye fødevareemballager. 

"Inden klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi (Klimaplanen) blev vedtaget i 2020, kunne kommunerne frit vælge indsamlingsordninger. Mange kommuner indsamlede kun få typer af genanvendeligt affald, primært papir- og glasaffald. Med Klimaplanen har et bredt flertal i Folketinget strømlinet den kommunale affaldsindsamling for at sikre mere affaldssortering, så Danmark kan efterleve EU's ambitiøse genanvendelsesmål," skriver Miljøministeriet i går i en pressemeddelelse.

Dispensationen har æret år undervejs. I en artikel fra august 2021, siger projektchef Poul Juul Hansen, Odense Renovation, således til Jyllandsposten:

- Det er dyrt at køre rundt og indsamle affald på den måde, man har besluttet. Maskiner kan gøre det bedre og billigere. Alle 98 kommuner er i gang med at gøre det forkerte, og tilføjer, at at "plastsortering hos borgerne er en dårlig idé."

Brancheforening bakker op

Brancheforeningen bakker op om beslutningen. Miljøpolitisk chef, Christina Busk, siger, at "det er godt for genanvendelsen, at hele landet sorterer plastaffald på samme måde.

- Miljøministeriets afgørelse betyder, at alle danske kommuner nu skal sortere plastaffaldet på samme måde, nemlig via kildesortering. Det, mener vi, er positivt, da det i vores øjne er med til at øge genanvendelsen. Det er vores medlemsvirksomheder, der skal genanvende den sorterede plast, og de ved, hvor vigtigt det er, at plasten har en god kvalitet, så den kan bruges i nye produkter, siger Christina Busk i en udtalelse.

Ifølge de gængse EU-regler må plastaffald, der har været blandet sammen med restaffald, ikke genanvendes til nye fødevareemballager. Det forsøger blandt andre danske plastgenanvendere at få ændret.

- Hvis vi skal imødekomme de høje kvalitetskrav, er det nødvendigt, at vores affaldshåndteringssystem er designet til det, og at vi samarbejder på tværs af alle aktører om at opnå den bedste mængde og kvalitet. Vi er derfor meget tilfredse med, at Miljøministeriet og partierne bag Klimaaftalen nu har valgt at prioritere kvalitet i plastsorteringen, siger Christina Busk.
I affaldsbekendtgørelsen der trådte i kraft 1. januar 2022, blev det bestemt at ensrette sorteringen af husholdningsaffald på tværs af landets kommuner. Det betød blandt andet, at plast blev en selv-stændig affaldsfraktion. Formålet med det nye affaldssystem var at sikre, at langt mere affald kan genanvendes i stedet for at blive brændt.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078